网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
我听见雨滴落在青青草地丨伦敦晴雨房第1张图片

Sun Rain Room / Tonkin Liu Architects

由专筑网李韧,韩平编译

来自建筑事务所的描述:晴雨房是一个格鲁吉亚联排住宅的扩建与修复项目,建筑层高两层。扩建部分提取了原有建筑的特征,从而在建筑后部构成一个新空间。该项目由Tonkin Liu建筑事务所与当地工匠合作完成,建筑的使用者是一个设计工作室,而合伙人及其家庭也居住于此。后院的围墙上方设置着胶合板屋面,其形态弯曲独特,从而让庭院内部具有充足的自然采光。

Text description provided by the architects. The Sun Rain Rooms is a two-storey extension and restoration of a Grade-II Listed Georgian townhouse. The extension re-frames the rear of the building by amplifying the characteristics found within its fabric. Designed and constructed by Tonkin Liu in collaboration with local craftspeople, it serves as both a studio for the practice and a home for the partners’ family. The perimeter walls of the rear courtyard support a plywood roof, curved in plan and section to allow maximum light into a patio garden.

我听见雨滴落在青青草地丨伦敦晴雨房第2张图片
© Edmund Sumner & Greg Storrar

我听见雨滴落在青青草地丨伦敦晴雨房第3张图片
© Edmund Sumner

我听见雨滴落在青青草地丨伦敦晴雨房第4张图片
平面图/Floor Plans

我听见雨滴落在青青草地丨伦敦晴雨房第5张图片
© Edmund Sumner

雨水通过建筑顶部的管道收集,沿着屋顶弯曲形态的前缘回落到集水槽,最终通过集水槽落入庭院内部的水池。屋面的厚度为110毫米,其外部运用了绝缘表皮,上方开有圆形天窗,这表达了雨滴滴落内部的水池的意向,在下雨天时,这里不失为一个工作与生活的绝佳场所。扩建部分同时包含了家庭生活与工作区域的两种不同的功能空间。在屋顶下方,建筑师设置 一个花园房间,既可以用作家庭起居室,也可以用作工作会议室。

Rainwater gathered at the top of the townhouse falls through a pipe, following the roof’s curving leading edge to a spout over a long rainwater harvesting tank. The tank floods the patio at the push of a button, transforming it into a reflecting pool. The roof’s thin 110mm structural shell is an insulated stressed-skin, joined by round coffered skylights that echo the wave pattern of raindrops landing in the pool. It is a good place to be on a bad day. The extension accommodates both prosaic and poetic aspects of domestic and studio rituals. Under the roof, a garden room offers a living space for the home and a meeting space for the studio.

我听见雨滴落在青青草地丨伦敦晴雨房第6张图片
© Edmund Sumner

我听见雨滴落在青青草地丨伦敦晴雨房第7张图片
剖面图/Section 2

我听见雨滴落在青青草地丨伦敦晴雨房第8张图片
© Edmund Sumner

我听见雨滴落在青青草地丨伦敦晴雨房第9张图片
© Edmund Sumner

在屋顶下方,一堵镜面墙体的后方设置有工作室、厨房、绿植大棚、仓库,在屋顶的上方则种植有绿色植物。在庭院内部,原有的地下空间则通过扩建形成一间卧室、两间浴室,以及一个绿植采光井。在阳光与雨水的滋润下,整个庭院区域如同花园般郁郁葱葱。绿植屋面、花园空间、反射水池和采光井共同构成了这个多层次的城市花园,同时大大拉近了人与自然之间的距离。

A mirrored wall in the covered outdoor area beyond conceals a workshop, cooking area, potting shed, store, and deep planter for the small trees in the green roof above. Below the patio, the existing basement has been extended to create a bedroom, two bathrooms and an enlarged plant-filled light-well. Animated by the sun and the rain, the extension a landscape that harbours a family of carefully selected specimen plants. The green roof, garden room, reflecting pool and sunken light-well form a multi-layered urban garden, both celebrating and bringing people closer to nature.

我听见雨滴落在青青草地丨伦敦晴雨房第10张图片
© Greg Storrar

我听见雨滴落在青青草地丨伦敦晴雨房第11张图片
© Edmund Sumner

我听见雨滴落在青青草地丨伦敦晴雨房第12张图片
© Edmund Sumner

我听见雨滴落在青青草地丨伦敦晴雨房第13张图片
© Edmund Sumner

我听见雨滴落在青青草地丨伦敦晴雨房第14张图片
© Greg Storrar

我听见雨滴落在青青草地丨伦敦晴雨房第15张图片
© Edmund Sumner

我听见雨滴落在青青草地丨伦敦晴雨房第16张图片
© Edmund Sumner

我听见雨滴落在青青草地丨伦敦晴雨房第17张图片
© Edmund Sumner

我听见雨滴落在青青草地丨伦敦晴雨房第18张图片
© Greg Storrar

我听见雨滴落在青青草地丨伦敦晴雨房第19张图片
© Edmund Sumner

我听见雨滴落在青青草地丨伦敦晴雨房第20张图片
© Edmund Sumner

我听见雨滴落在青青草地丨伦敦晴雨房第21张图片
© Edmund Sumner

我听见雨滴落在青青草地丨伦敦晴雨房第22张图片
位置图/Location Plan

我听见雨滴落在青青草地丨伦敦晴雨房第23张图片
概念图解/Concept Diagram

我听见雨滴落在青青草地丨伦敦晴雨房第24张图片
现有平面图/Existing Floor Plans

我听见雨滴落在青青草地丨伦敦晴雨房第25张图片
屋顶草图/Roof Sketch

我听见雨滴落在青青草地丨伦敦晴雨房第26张图片
天花板平面图/Reflected Ceiling Plan

我听见雨滴落在青青草地丨伦敦晴雨房第27张图片
现有剖面图/Existing Section

我听见雨滴落在青青草地丨伦敦晴雨房第28张图片
剖面图/Section 1

我听见雨滴落在青青草地丨伦敦晴雨房第29张图片
剖面图-后立面/Section - Rear Elevation

我听见雨滴落在青青草地丨伦敦晴雨房第30张图片
剖面细节/Detail Section

建筑设计:Tonkin Liu Architects
地点:英国,伦敦
面积:80.0 m2
项目时间:2017年
摄影:Edmund Sumner, Greg Storrar
制造商:Allgood, Iguzzini, Skygarden, Decospan, Cantifix
结构工程:Rodrigues Associates; Tim MacFarlane (玻璃楼梯)
主要承包商:Camden Carpenters (主要承包商); Jim Mustil (胶合木屋顶板承包商plywood roo); AY Construction (基础承包商)

Architects: Tonkin Liu Architects
Location: London, United Kingdom
Area: 80.0 m2
Project Year: 2017
Photographs: Edmund Sumner, Greg Storrar
Manufacturers: Allgood, Iguzzini, Skygarden, Decospan, Cantifix
Structural Engineer: Rodrigues Associates; Tim MacFarlane (glass staircase)
Main Contractor: Camden Carpenters (main contractor); Jim Mustil (plywood roof contractor); AY Construction (basement contractor)


出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9136 articles)


居住建筑 (2814 articles)


住宅 (2264 articles)


扩建和修复项目 (3 articles)


英国 (455 articles)


伦敦 (298 articles)


2017 (707 articles)


玻璃 (1418 articles)


绿色屋顶 (36 articles)