网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
现代的外表下装着古老的灵魂第1张图片

法国Giromagny社会文化中心
Social and Cultural Center in Giromagny / Malcotti Roussey Architectes + Thierry Ghez

由专筑网邢子,王帅编译

来自建筑事务所的描述:该建筑属于Giromagny市军事荒地改造项目的一部分。建筑被位于旧营房的中心,这些营房很快就会被修复。建筑所处的位置正好是旧的行政大楼和古代马厩的位置,这里还留有轻微的历史痕迹。

Text description provided by the architects. The building is part of the military wasteland requalification project leads by the city Giromagny. It is placed on the orthogonal grid of the ancient barrack, that will be rehabillited soon. He is located on the exact place of the old administration building and the ancient stables whose subsist slight traces.

现代的外表下装着古老的灵魂第2张图片

现代的外表下装着古老的灵魂第3张图片

现代的外表下装着古老的灵魂第4张图片

在项目的西侧,场地被位于市中心的大型公园包围着,一条小小的河流“La savoureuse”穿越其中,建筑物也正由此命名。社交中心是许多徒步旅行路线的交汇点,并且与城市中心相连。

On its west side, the site is borded by a large park located in center of the city, browse by a little river «La savoureuse», who give it name to the building. The social center is the point of convergence of many hiking trail, and ways connected to the city-center are created to allow soft modes of transport.

现代的外表下装着古老的灵魂第5张图片

现代的外表下装着古老的灵魂第6张图片

该建筑分为两层,包括一个自上世纪80年代以来建成的小型剧院。剧院被融入并整合为新综合体的中心:剧院赋予了建筑文化价值,而建筑则带来了新的潜在观众以及公共活动。屋顶的突出部分则重新形成了新建筑的标志。

Built on two floors, the project wraps a preexisting little theater built since 1980s. He is absorbed and implanted at the gravity center of the new complex : the theater gives it a cultural value and the complex, in return, allow new potential audience and news activity. The prominence of the roof re-profiled forms the new building's signal.

现代的外表下装着古老的灵魂第7张图片

现代的外表下装着古老的灵魂第8张图片

该项目的子项之间有着巨大的性质差异:剧院,体育活动的多功能厅,媒体图书馆,手工制品和动画空间,拓展项目场地,办公空间和专用技术室等。剧院的每个区域的表达都富有特色:入口大厅为宽敞的双层通高空间。在外面它将被屋顶遮盖并且相对于道路轻微抬起,通过这种方式,可以为入口行人和车辆提供遮蔽。

The project has a great diversity of intergenerational programms : theater, multi-purpose hall for sportive activity, media library, manual work‘s and animate's space, place for extended day program, office space and technical rooms dedicated. Each area as the theater are articulated by one distributive place : the entrance hall, a large and generous double height space. Outside it will be covered and lighty raised in relation to the road : in this way pedestrians are protected of vehicle traffic.

现代的外表下装着古老的灵魂第9张图片

现代的外表下装着古老的灵魂第10张图片

建筑的中心的控制设备能够完美优化内部循环,它工作高效且易于控制。建筑物的复杂性使其能应用基本的生物气候学原理,使每个立面的夏季舒适度和太阳能收益都达到最佳。

This centered disposition apparatus, enable a perfect optimization of the circulation, an efficience of the plan (short distances) and an easy control. It also allows polarity : the center gathers and works like an hearth. The great compacity of the building had allowed to applicate basic’s bioclimatics princips on it and to optimize summer confort and solar gains for every facade (label BBC Effinergie)

现代的外表下装着古老的灵魂第11张图片

现代的外表下装着古老的灵魂第12张图片

一楼的遮阳装置(材料:métaldéployé)组成的双层表面,可以在夏季保护立面免受阳光照射,而在冬季使阳光进入室内。过滤器增加了室内外的各种感知。休闲场所也形成了一个充满活力的空间:受保护的底层空间和一层的活动露台。设计的关键词:钢与混凝土混合结构,围护幕墙,南立面和西立面双层表面,遮阳设备,平屋顶绿化,地热能源,加热地板和清新空气。

A double skin composed by shading devices (material : métal déployé) on the first floor, protects the facade against sun in summer and allows it to pass in the winter. This filters play adds nice variety of perceptions inside and towards the outside. This interval place organises also a space rich of use : weather protection for ground floor, terrace who extends activities on the first floor. Constructive princips: Steel and concrete mixed structure, envelope curtain wall, double skins for south and west facades, shading devices, flat green roof, geothermal energy, heating floors and refreshing.

现代的外表下装着古老的灵魂第13张图片

现代的外表下装着古老的灵魂第14张图片

入口大厅延续了建筑的严谨逻辑,展示了多个功能场所:停车场,游乐场,排球场。灯标的重复打破了景观的严谨几何形状,通过相同模块的组合,可以变成成长凳,自行车架等,简单的灯标甚至犹如游戏里面的效果。设计师从当地植物中选取中等的菩提树和黑松,在提供遮阳的同时也重新美化了空间。

The entrance hall continue the rigorous logic of the building and unfold to compose a place of multi-purpose : parking, playground, volleyball courts. The strict geometry to this landscape is broken by the repetition games of beacons, that, by the association of the same modules, will morphs into bench, racks bike, simple beacon, or even games. The woods choosed respect the presence of the great linden and black pine, by proposing trees with medium development taken from the local flora. Its also allow to shade and organise the place.

现代的外表下装着古老的灵魂第15张图片

现代的外表下装着古老的灵魂第16张图片

现代的外表下装着古老的灵魂第17张图片

现代的外表下装着古老的灵魂第18张图片

现代的外表下装着古老的灵魂第19张图片

现代的外表下装着古老的灵魂第20张图片

现代的外表下装着古老的灵魂第21张图片

现代的外表下装着古老的灵魂第22张图片

现代的外表下装着古老的灵魂第23张图片

建筑事务所:Malcotti Roussey 建筑事务所,Thierry Gheza
位置:法国
面积:2860.0 m2
项目时间:2018年
摄影:Nicolas Waltefaugle
建造商:Aluform, METAL DEPLOYE, Ipe
景观设计:Agence Territoires
结构工程:CETEL
电气工程:ENEBAT
热力工程:BET Belucci
混凝土工程:Albizzati Père & Fils
客户:Communauté de communes de la Haute Savoureuse

Architects: Malcotti Roussey Architectes, Thierry Gheza
Location: Rue des Casernes, 90200 Giromagny, France
Area: 2860.0 m2
Project Year: 2018
Photographs: Nicolas Waltefaugle
Manufacturers: Aluform, METAL DEPLOYE, Ipe
Landscape architect: Agence Territoires
Structural engineering: CETEL
Electrical engineering: ENEBAT
Heating engineering: BET Belucci
Concrete builder: Albizzati Père & Fils
Client: Communauté de communes de la Haute Savoureuse   

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9476 articles)


文化建筑 (997 articles)


文化中心 (127 articles)


法国 (527 articles)


2018 (400 articles)


钢材  (5 articles)


混凝土 (2266 articles)