网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
想象一下你的办公空间临水而立,这样的夏季是不是带给你丝丝凉意第1张图片

巴基斯坦345 Telenor 办公园区
345 Telenor Campus / Arcop (Pvt) Ltd.

由专筑网王沛儒,邢子编译

来自建筑事务所的描述。传统庭院在当地建筑中一直扮演着不可或缺的角色,无论是住宅建筑、机构建筑还是宗教建筑,这些中心空间为人们提供了主要的社交活动中心。在建筑事务所,这一概念被用作一个焦点,建筑内部的大型水体周围的互连体块可以鼓励人们之间的社会互动。位于巴基斯坦伊斯兰堡的Telenor办公园区建立在15英亩起伏的Potohar高原上。这一设计确保了该遗址现有的地形和天然河道保持原状,这个设计是从巴基斯坦旁遮普省和印度西部的历史阶梯井中寻找的灵感,井被用作储存雨水。

Text description provided by the architects. Traditionally courts have always played an integral part in local architecture, be it residential, institutional or religious building types. These central spaces become the main socializing hubs for people. In the Telenor office this concept is used as a focal point, interconnecting blocks around large water bodies in the internal courts encourage social interaction between the users. Located in Islamabad, Pakistan, the site, for the Telenor office campus is made up of 15 acres of an undulating landscape which exemplifies the Potohar plateau. The design ensures that the site’s existing topography and natural water courses remain intact: for this, inspiration was sought from the historic stepwells of Pakistan’s Punjab province and western India, used as an architectural device for storing rainwater (Baolis).

想象一下你的办公空间临水而立,这样的夏季是不是带给你丝丝凉意第2张图片

这是当地第二大、也是增长最快的移动服务运营商打造的办公园区,同时也为设计师带来了一系列的挑战。建筑和内部规划通过引入具有共享性质的开放式规划工作区,来回应当地企业部门存在的等级制度。概念规划的一个关键方面是远程工作场所模式,在模式中,社会、物理和技术交互被以各种方式鼓励。办公园区的规划围绕着阶梯井展开,通过一条内部街道将其编织在一起,建筑错落的布置使这条街的宽度和体积都在变化。庭院是街道和工作区不可分割的一部分,人们可以在这里工作、见面和吃饭。在街道和工作区之间存在着同样的无缝的空间流动;所有的楼层也是这样。

Creating a home for the county’s second largest and fastest growing mobile service provider brought its own set of challenges. The architecture and the interior planning questions the strong hierarchical system ever present in the local corporate sector by introducing open plan work zones with shared social hubs. A key aspect of the conceptual planning has been the Telenor work place model where social, physical and technological interaction is encouraged in a variety of ways. The office campus is planned around the stepwells, woven together through an internal street which changes in width and volume as it staggers around the complex. The courts are integral to the street and work zones, where people can work, meet and eat. This same seamless flow of space exists between the street and the work zones; on all the various floor levels.

想象一下你的办公空间临水而立,这样的夏季是不是带给你丝丝凉意第3张图片

想象一下你的办公空间临水而立,这样的夏季是不是带给你丝丝凉意第4张图片

想象一下你的办公空间临水而立,这样的夏季是不是带给你丝丝凉意第5张图片

在概念上,建筑体块的方向保持在南北向,以尽量减少热量的增加。在这方面,厚厚的绝缘稳定夯土侧壁被放置在东面和西面,它们开口最少。在环流走廊和会议室可以俯瞰中央水体。主要街道将工作区域与会议室、社交区、健身房、厨房等空间连接起来,使它成为到户外活动区域和室内工作环境之间的主要区域。这三个区域相互交织,为工作、互动、协作和社会活动提供了多种机会。

Conceptually the block orientation is kept in the North-South direction to minimize heat gain. In this regard, the thick insulated stabilized rammed earth flank walls have been placed to the east and west with minimum openings. The circulation corridors and meeting rooms overlook the central water bodies. The main street connects the work areas with meeting rooms, social  zones, gym, kitchens, breakout spaces making it into the main zone of communal activity which lies between the outdoors stepwell area and the indoor work environments. All three zones weave in and out of each other providing multiple opportunities for work, interaction, collaboration and social activity.

想象一下你的办公空间临水而立,这样的夏季是不是带给你丝丝凉意第6张图片

想象一下你的办公空间临水而立,这样的夏季是不是带给你丝丝凉意第7张图片

想象一下你的办公空间临水而立,这样的夏季是不是带给你丝丝凉意第8张图片

立面上使用的材质面板在建筑、环境景观和周围的城市肌理之间创造了一种对话。材料的表达是通过使用表面光滑的混凝土、夯土和当地的石头来完成的。稳定的夯土墙强烈地描绘了属于该地区的波托哈河谷土壤的自然色调。而这种对话继续在建筑内部的庭院进行,设计师使用当地的石头阶梯以及“Jaali”屏幕过滤严酷的夏季阳光。

The material palette used on the façade creates a dialogue between the building, the landscape in the context and the surrounding urban fabric. The expression of the materials is celebrated through the use of fair-faced concrete, rammed earth and local stone. The stabilized rammed earth walls strongly depict the natural hues of the Potohar Valley soil belonging to this area. The conversation continues in the internal courts with the use of local stone in the stepwell and ‘Jaali’ screens which filter the harsh summer sun.

想象一下你的办公空间临水而立,这样的夏季是不是带给你丝丝凉意第9张图片

想象一下你的办公空间临水而立,这样的夏季是不是带给你丝丝凉意第10张图片

想象一下你的办公空间临水而立,这样的夏季是不是带给你丝丝凉意第11张图片

想象一下你的办公空间临水而立,这样的夏季是不是带给你丝丝凉意第12张图片

想象一下你的办公空间临水而立,这样的夏季是不是带给你丝丝凉意第13张图片

想象一下你的办公空间临水而立,这样的夏季是不是带给你丝丝凉意第14张图片

想象一下你的办公空间临水而立,这样的夏季是不是带给你丝丝凉意第15张图片

想象一下你的办公空间临水而立,这样的夏季是不是带给你丝丝凉意第16张图片

想象一下你的办公空间临水而立,这样的夏季是不是带给你丝丝凉意第17张图片

想象一下你的办公空间临水而立,这样的夏季是不是带给你丝丝凉意第18张图片

想象一下你的办公空间临水而立,这样的夏季是不是带给你丝丝凉意第19张图片

想象一下你的办公空间临水而立,这样的夏季是不是带给你丝丝凉意第20张图片

想象一下你的办公空间临水而立,这样的夏季是不是带给你丝丝凉意第21张图片

想象一下你的办公空间临水而立,这样的夏季是不是带给你丝丝凉意第22张图片

想象一下你的办公空间临水而立,这样的夏季是不是带给你丝丝凉意第23张图片

建筑事务所:Arcop (Pvt) Ltd.
位置:巴基斯坦,伊斯兰堡首都,伊斯兰堡
本土建筑师:Yawar Jilani& Mahboob Khan
结构顾问:Mushtaq & Bilal
MEP顾问:S. Mehboob& Company
地质顾问:Terra Firma Builders
客户:Telenor Pakistan
面积:36659.0平方米
项目时间:2017年
摄影:Irfan Naqi
制造商:Boral, Gunnersens

Architects: Arcop (Pvt) Ltd.
Location: Islamabad, Islamabad Capital Territory, Pakistan
Lead Architects: Yawar Jilani& Mahboob Khan
Structural Consultants: Mushtaq & Bilal
MEP Consultants: S. Mehboob& Company
Rammed Earth Consultants: Terra Firma Builders
Client: Telenor Pakistan
Area: 36659.0 m2
Project Year: 2017
Photographs: Irfan Naqi
Manufacturers: Boral, Gunnersens

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9476 articles)


市政建筑 (149 articles)


法院 (17 articles)


伊斯兰 (4 articles)


2017 (761 articles)


Arcop (Pvt) Ltd. (2 articles)


混凝土 (2266 articles)


夯土 (24 articles)


石材 (453 articles)