网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
小屋形开窗,让这座托儿所既实用又有趣第1张图片

横滨托儿所的金属穿孔板立面和小屋形状窗洞
House-shaped windows puncture perforated-metal facades of Yokohama nursery

由专筑网李韧,HYC编译

日本建筑事务所Hibinosekkei在横滨完成了一座托儿所的设计工作,建筑室内运用了胶合板,外部是黑色的外墙,并开有小屋形的窗洞。

MK-S托儿所由当地建筑事务所Hibinosekkei负责设计,其中分别设置有学龄前儿童教室和儿童托管教室,该项目位于一座居民楼中。

Japanese practice Hibinosekkei has completed a nursery in Yokohama, which features plywood-lined interiors and house-shaped openings set into its dark facades.
MK-S Nursery was designed by local architecture office Hibinosekkei to accommodate a classroom for pre-school children and an after-school childcare centre within a former residential building.

小屋形开窗,让这座托儿所既实用又有趣第2张图片

该项目由事务所的专业儿童建筑师Youji no Shiro负责监督,这位建筑师已经设计了至少500座儿童设施,其中包括内置障碍训练场的幼儿园,还有一座幼儿园位于木制小剧场中。

横滨的这座托儿所位于一座商用住宅建筑中,建筑为两层,其附近设置有幼儿园,并且还设置有儿童的基础互动场所。

The project was overseen by the studio's dedicated childcare division, Youji no Shiro, which has designed more than 500 children's facilities including a kindergarten with a built-in obstacle course, and one with a small wooden playhouse inside.
The nursery in Yokohama is housed in a building that previously contained a residence and shop. The two-storey structure is located close to the main kindergarten facility and functions as a satellite base for the children.

小屋形开窗,让这座托儿所既实用又有趣第3张图片

原建筑历经40年风雨,已经有些破旧,建筑师保存了原有的外墙,并对室内进行了改造,建筑的每层都有2间儿童照管室。

改造后的建筑有着全新的立面系统,让建筑与时代相连接。建筑师运用了穿孔金属表面,看上去如同星空般闪烁。

The 40-year-old building had become dilapidated but its exterior was retained as part of a refurbishment that has altered the interior to incorporate two childcare rooms on each level.
New cladding that wraps around the existing exterior helps to update the aesthetic of the dated building. The metal surface is perforated with a pattern that evokes the constellations of a galaxy.

小屋形开窗,让这座托儿所既实用又有趣第4张图片

黑色的立面上开有有趣的窗户,建筑师通过使用小屋山墙形态的开窗形式来呼应周边的典型民居。

建筑师说:“通过这个独特的窗户,使用者可以看到建筑内部,这让人们能够更加了解这座建筑的内部设施以及幼儿园的课程设置,同时这提高建筑的内部采光,并且增加了内外空间的联系。”

人们可以通过基地后侧的人行通道进入建筑,这个步行通道面向停车场。进入建筑后人们会直接来到位于一层的儿童照管室,而另外还有两个入口通过楼梯通向上部楼层。

The dark cladding is interrupted by playful windows that echo the gabled forms of typical dwellings found throughout this residential neighbourhood.
"By setting distinctive windows, passers-by can see inside and it makes it possible that people get to know the curriculum of this building's programme," said the architects. "It also gives brightness to the inside and a close relationship to the outside."
The nursery is entered via a covered walkway facing onto a carpark at the rear of the site. A pair of entrances lead directly into the childcare rooms on the ground floor, while two more entrances connect with stairwells ascending to the first-floor rooms.

小屋形开窗,让这座托儿所既实用又有趣第5张图片

小屋形开窗,让这座托儿所既实用又有趣第6张图片

建筑的室内运用了胶合板,为空间带来温馨的美感,每个教室都设置有小屋形开窗,为室内带来自然通风。

在胶合板表面,建筑师设计了储物小口、橱柜、电子设备、黑板,这样能够节约室内的地面空间。

摄影:Kenjiro Yoshimi/Studio Bauhaus

The interiors are all lined with plywood boards that lend the spaces a utilitarian yet warm aesthetic. Each room features house-shaped openings alongside operable square windows that can be used to provide natural ventilation.
The plywood surfaces incorporate built-in cubby holes, cupboards, audio-visual equipment and blackboards that help to optimise the available floor space.
Photography is by Kenjiro Yoshimi/Studio Bauhaus.

小屋形开窗,让这座托儿所既实用又有趣第7张图片

小屋形开窗,让这座托儿所既实用又有趣第8张图片

小屋形开窗,让这座托儿所既实用又有趣第9张图片

小屋形开窗,让这座托儿所既实用又有趣第10张图片

小屋形开窗,让这座托儿所既实用又有趣第11张图片

项目信息:
建筑设计:Hibinosekkei, Youji no Shiro
项目团队:Interior Design Farm, Kids Design Labo

Project credits:
Architect: Hibinosekkei, Youji no Shiro
Project team: Interior Design Farm, Kids Design Labo

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9469 articles)


教育建筑 (577 articles)


托儿所 (9 articles)


日本 (896 articles)


横滨 (7 articles)


胶合板 (89 articles)