网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
SP托儿所/ HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro第1张图片

SP Nursery

由专筑网王晓梦,范偲慧,卢荣姝编译

来自建筑师的阐述。这个项目是援助重建毁于2011年3月11号的日本东部大地震的一个托儿所。地震之后,在联合国儿童基金会的帮助下,这个托儿所搬到了一个预制建筑中,而就目前这个援助项目的修复情况来看,我们的当务之急是尽快完成建设。

From the architect. This project was launched as reconstruction aid business of nursery building that was destroyed by the Great East Japan Earthquake that occurred on March 11, 2011.Because after that had been forced to live in a prefabricated building for nursery with UNICEF support the earthquake, in the framework of this subsidized projects present condition restoration, it was a proposition to recover as soon as possible.

SP托儿所/ HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro第2张图片
© Studio Bauhaus, Ryuji Inoue

本次项目的建设地位于福岛县东南边缘的磐城市,离引发爆炸的福岛第一核电站30多公里,距隔离区域仅几公里。这里是日本东部大地震的受灾地区,紧邻着福岛第一核电站的入口监管区域,同时也是一些受核爆炸影响的城市、小镇和乡村的避难处,整个城市人口的10%,也就是30,000人口曾从这个地方辗转流离,并且这里至今还保留着明显的震后痕迹。

Iwaki City, the construction site is located in the southeast end of the Fukushima Prefecture, is the location of 30 a few kilometers from the Fukushima Daiichi nuclear power plant that caused the explosion, it is a place of about a few kilometers from the area, which access is regulated. Because here is an area that was affected by the Great East Japan Earthquake, and is a region next to the entrance regulatory area of the Fukushima Daiichi nuclear power plant, it has also become refuge from the cities, towns and villages that has been regulating the residence, and more than 30,000 people which is 10% of the population of the city have been flowing from the area, and it has become a region that leave still heavily impact of the earthquake.

SP托儿所/ HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro第3张图片
© Studio Bauhaus, Ryuji Inoue

在这里,想在室外愉快玩耍几乎是不可能的,因为核辐射量仍相当高。所以,磐城市儿童因缺乏锻炼使得健康状况下降,肥胖症增加成了一个严重的问题。另外,由于孩子们即使高辐射也想去外面玩耍,护理者和家长面临着更巨大的精神压力。

It is not possible to play outside satisfied because radiation dose in this region there is still a certain height. Therefore, it becomes a serious problem in Iwaki city that children’s physical fitness decreased obesity reduction due to lack of exercise.In addition, such as confirmation of the radiation dose also in play outside, even mental stress faced by caregivers and parents still greater.

SP托儿所/ HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro第4张图片
© Studio Bauhaus, Ryuji Inoue

SP托儿所/ HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro第5张图片
Floor Plan/楼层平面图

我们希望在这个项目中通过创造一个让孩子们在室内像在室外一样尽情玩耍,并且便于护理者照看孩子的环境来解决上述的问题。

We wanted to solve the problem in this project by creating an environment that children can to play at their best in indoor that can play outside fullest, and caregivers also can be able to keep their eyes on children easy.

SP托儿所/ HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro第6张图片
© Studio Bauhaus, Ryuji Inoue

SP托儿所/ HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro第7张图片
© Studio Bauhaus, Ryuji Inoue

SP托儿所/ HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro第8张图片
© Studio Bauhaus, Ryuji Inoue

我们设计了一个长且宽的走廊,还在室内设置一个沙坑和一个泳池,孩子们可以在其中尽情跑动、玩耍,不用担心室外辐射。如果相同尺寸的教室门对着在活动区周围让孩子们自由奔跑的“走廊”空间均匀排布,走廊俨然会成为教室的一部分,而不是单纯的公共共享空间。因此,我们通过随机设置不同尺寸的门来削弱教室和过道之间的依附性。通过这种方法,走廊就变成了所有班级的孩子们都可以自由奔跑的空间。另外,大大小小的门洞带来了进进出出的乐趣,护理者可以看着孩子们愉快地跑来跑去,跑进跑出,这解决了孩子运动不足和看护压力过大的问题。

We designed a long and wide corridor that they can run at full power, and installed Sand and the pool in indoors where they can play without worrying about radiation dose. Especially the space be able to run around in a part of the life activity line called “corridor”, and doorway of the same size is lined up evenly, becomes strong aspect as part of the classroom, it is difficult to become a free shared space.Therefore, we wanted to remove dependency relationship classrooms and corridor by placing different sizes doorway randomly. In this way, it has become the place that children of all classes would be able to run around freely. In addition, large and small doorways give a fun for to go in and out, caregivers can see children running around happily while repeating in and out, it helps to resolve the lack of exercise and stress.

SP托儿所/ HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro第9张图片
© Studio Bauhaus, Ryuji Inoue

SP托儿所/ HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro第10张图片
© Studio Bauhaus, Ryuji Inoue

SP托儿所/ HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro第11张图片
Detail/图解

SP托儿所/ HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro第12张图片
Detail/图解

SP托儿所/ HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro第13张图片
Elevation/正面图

SP托儿所/ HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro第14张图片
Elevation/正面图

SP托儿所/ HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro第15张图片
Elevation/正面图

SP托儿所/ HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro第16张图片
Elevation/正面图

SP托儿所/ HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro第17张图片
Elevation/正面图

SP托儿所/ HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro第18张图片
Roof Floor Plan/屋顶平面图

SP托儿所/ HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro第19张图片
Sand Pool Plan/沙池计划

SP托儿所/ HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro第20张图片
Section/剖面图

SP托儿所/ HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro第21张图片
Section/剖面图

SP托儿所/ HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro第22张图片
Section/剖面图

SP托儿所/ HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro第23张图片
Section/剖面图

SP托儿所/ HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro第24张图片
Section/剖面图

SP托儿所/ HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro第25张图片
Site Plan/总平面图

建筑设计:HIBINOSEKKEI, Youji no Shiro
项目位置:日本福岛
表面积:3084.57平方米
.建筑占地面积:1161.63平米
场地面积:2704.36平米
摄影:Studio Bauhaus, Ryuji Inoue

Architects: HIBINOSEKKEI, Youji no Shiro
Location: Fukushima, Fukushima Prefecture, Japan
Surface Area: 3084.57sqm
Building Area: 1161.63sqm
Site Area: 2704.36sqm
Photographs: Studio Bauhaus, Ryuji Inoue

出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。


【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10120 articles)


教育建筑 (613 articles)


托儿所 (9 articles)


日本 (919 articles)


福岛 (8 articles)


2011 (203 articles)


HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro (7 articles)


玻璃 (1676 articles)