网站地图关于我们

查看相册 View Gallery


新作 | 间之家 MA House第1张图片

△ 基地原有自建房以及门口的里桐岭饭店

瓦砾丛中生

浙江衢州何家山当时规划的30余栋自建房用地均以抽签的方式决定位置,靠近道路的“间之家”用地虽然前区开阔但是朝向不佳,大面积的北侧庭园无法受到光照。周围的房屋未经设计,是典型的近三四十年内的农村自建房,其间电线密布,野草间生。

Growing in the Rubble
The land for more than 30 self-built houses planned in Hejiashan, Quzhou, Zhejiang at that time were all determined by lottery. Although the front area of "MA House" near the road is open, the site orientation is not good, and the large north garden has no sunlight. . The surrounding houses are undersigned and are typical rural self-built houses in the past 30 to 40 years, with dense wires and weeds growing among them.

新作 | 间之家 MA House第2张图片

△ “间之家” 基地

新作 | 间之家 MA House第3张图片


新作 | 间之家 MA House第4张图片

△ “间之家” 和邻居

新作 | 间之家 MA House第5张图片


新作 | 间之家 MA House第6张图片

△ 夜幕下的“间之家”

新作 | 间之家 MA House第7张图片


新作 | 间之家 MA House第8张图片


新作 | 间之家 MA House第9张图片

△ 在山谷与30栋自建房之间的“间之家”


“间之家”就是在这样一个粗粝的场所里生长出来的,我们给建筑表皮做了窄木模板混凝土,希望延续手工制作的感觉,而后大部分外墙上了一层白色乳胶漆,以弱化手工的痕迹,建筑内部则充分保留植物印痕和素混凝土的质感,外围墙丝毫未翻新,还是保留了老屋拆除时候的老墙,它不漂亮,但是有过去的气息。我想以这种冲突的自身逻辑去回应断裂的文脉。

"MA House" was grown in such a rough place. We made narrow wood formwork concrete for the building skin, hoping to continue the hand-made feeling, and then a layer of white latex paint was applied to most of the exterior walls to weaken it. A sense of handwork.
The interior of the building fully retains the plant impressions and the texture of plain concrete. The outer wall has not been renovated at all, but the old wall from the time the old house was demolished is still retained. It is not beautiful, but has the atmosphere of the past. This building wants to respond to the broken context with this conflicting logic.

新作 | 间之家 MA House第10张图片

△ 施工过程记录(2018-2019年间拍摄),从左上到右下依次:施工中的第二间通廊,间与间之间的砖隔墙,木模板支模,一层墙体鸟瞰,一层墙体肌理

新作 | 间之家 MA House第11张图片

△ 生长在30栋乡村自建房之间的家

新作 | 间之家 MA House第12张图片


新作 | 间之家 MA House第13张图片


新作 | 间之家 MA House第14张图片

△ 从邻居家阳台看“间之家”

新作 | 间之家 MA House第15张图片

△ 从邻居家院子看“间之家”

新作 | 间之家 MA House第16张图片


新作 | 间之家 MA House第17张图片


新作 | 间之家 MA House第18张图片


新作 | 间之家 MA House第19张图片


新作 | 间之家 MA House第20张图片


新作 | 间之家 MA House第21张图片


新作 | 间之家 MA House第22张图片


新作 | 间之家 MA House第23张图片


新作 | 间之家 MA House第24张图片

△ 老房子围墙和“间之家”


分割 - 贯穿

时间和空间在都被认为是连续不可分割的,但是最初在构造这两个词汇的时候很有意思,它们都以“间”结束,似乎暗示其内部有某种结构。

作为“间之家”的间首先是一种物理结构的限定,日常的琐碎感受总是在提示我们抛开作为整体的观念,转而去关注空气流转、光影变化、话外之音等隐匿的信息。家庭生活被4.4m-3m-4m-3.3m四个开间微差的定义下来,在不同的间中穿行,只在某个短暂瞬间能够感受到墙作为竖向分割结构的存在,这五片墙体和人的关系是明确但是若即若离的。

Segmentation-Through
Time and space are both considered to be continuous and inseparable, but Chinese characters were very interesting when they were constructed at first. They both end with "MA (Japanese)", which seems to imply a certain structure inside.
As "MA House", MA is firstly a limitation of physical structure. Daily trivial feelings always prompt us to abandon the concept of life as a whole and instead focus on hidden information such as air circulation, light and shadow changes, subtext, etc. .
Family life is defined by the slight difference of four bays (MA) from 4.4m-3m-4m-3.3m. When you walk through different MAs, you can feel the existence of the wall as a vertical division structure only for a short moment. The relationship between the five walls and the people is clear but detached.

新作 | 间之家 MA House第25张图片

△ 分割与贯穿,右图红色部分为交通

建筑靠近整个基地的最南侧。南侧庭园有一线阳光,北侧庭园有大面积阴翳,一旦墙体被竖向安排,空间就是南北贯通的,在室内能够感觉到风和光并同时看到两侧庭园的灿烂与深邃。

The building is close to the southernmost side of the entire site. The south garden has a ray of sunlight, and the north garden has a large area of shadows. Once the walls are arranged vertically, the space is connected from north to south. You can feel the wind and light in the room and see the splendor and depth of the gardens on both sides.

新作 | 间之家 MA House第26张图片


新作 | 间之家 MA House第27张图片


新作 | 间之家 MA House第28张图片


新作 | 间之家 MA House第29张图片


新作 | 间之家 MA House第30张图片


新作 | 间之家 MA House第31张图片


新作 | 间之家 MA House第32张图片

△ “间之家”的院子

新作 | 间之家 MA House第33张图片


新作 | 间之家 MA House第34张图片


新作 | 间之家 MA House第35张图片


新作 | 间之家 MA House第36张图片

△ “间之家”的木模板混凝土表面



房间 - 开间 - 间

在“间之家”的设计中,我想表达一种和传统开间分割空间不一样的氛围。从“房间”到“开间”是空间操作的第一步。这意味着空间从四壁围合到南北贯通,结构上五片钢筋混凝土剪力墙成为主要的受力要素,与之相对的,其余墙体大部分为砖墙。不同的开间承担了不同的功能,它们彼此并列,相安无事,直到中间出现了一条走廊贯穿四个开间,这一疏离感即被打破。

从“开间”到“间”是空间操作的第二步。間(ma),这一重要的审美意识,在黑川雅之看来是去除整体概念的开始,在住宅里,間(ken)指的是柱与柱之间的长度丈量单位,同一个概念的两种解释恰好构成了“间”在这一作品的意义:生活需要尺度的规范,同时也需要穿透去看。“间之家”想要表达的就是在分割与贯穿之间的生活。

Room- Bay -Ma
In the design of “MA House”, I wanted to express an atmosphere different from the traditional partitioned space. From "room" to "bay" is the first step in space operation. This means that the space is enclosed from the four walls to the north-south connection. The five reinforced concrete shear walls in the structure become the main force element. In contrast, most of the remaining walls are brick walls. The different bays assume different functions. They are side by side with each other and are in peace, until a corridor appears in the middle that runs through the four bays, and this sense of alienation is broken.
From "bay" to "between" is the second step of space operations. Ma(間) this important Japanese aesthetic consciousness, in Kurokawa Masayo's view, is the beginning of the removal of the overall concept. In architecture, Ken(間)  refers to the length measurement unit between columns.
The two interpretations of the same concept just form the meaning of "Ma" in this work: life requires standards of scale, and at the same time it needs to be seen through. What "Ma House" wants to express is the life between division and penetration.

新作 | 间之家 MA House第37张图片


新作 | 间之家 MA House第38张图片


新作 | 间之家 MA House第39张图片


新作 | 间之家 MA House第40张图片

△ 从一楼到阁楼

新作 | 间之家 MA House第41张图片


新作 | 间之家 MA House第42张图片


新作 | 间之家 MA House第43张图片


新作 | 间之家 MA House第44张图片


新作 | 间之家 MA House第45张图片


新作 | 间之家 MA House第46张图片


新作 | 间之家 MA House第47张图片


新作 | 间之家 MA House第48张图片


新作 | 间之家 MA House第49张图片


新作 | 间之家 MA House第50张图片


新作 | 间之家 MA House第51张图片


新作 | 间之家 MA House第52张图片


新作 | 间之家 MA House第53张图片


新作 | 间之家 MA House第54张图片


新作 | 间之家 MA House第55张图片


新作 | 间之家 MA House第56张图片


新作 | 间之家 MA House第57张图片

△ 不同的“间”

新作 | 间之家 MA House第58张图片

△ 新建筑与里桐岭饭店的交接

新作 | 间之家 MA House第59张图片

△ 窥见邻居家的欧式栏杆



住宅是一个物件,它使用超过百年。住宅是一件艺术品,它距离日常最近。

独立住宅是建筑家的原点,也是值得用一生去探讨的问题。真正的住宅创作区别于大规模工业化的建造,保持着内省与抵抗,它们拒绝商业化的标签,探讨居住的诗学。而居住的诗学不仅仅关乎舒适,空间的意义与惊喜是住宅设计的核心话题。
2016年完成的“边界住宅”探讨了园林中被抽象的边界空间在当代独立住宅中的转译。此后我希望自己的每个作品都能探讨一个建筑学核心词汇。

If the house is an object, it needs to be used for more than a century. If the house is a work of art, it is the closest to everyday life.
The independent house is the origin of the architect, and it is also a problem worth exploring in a lifetime. Real residential creation is different from large-scale industrial construction. They maintain introspection and resistance. They reject the label of commercialization. They are discussing the poetics of residence. The poetics of residence is not only about comfort, the meaning and surprise of space are the core topics of residence design.
The "Boundary House" completed in 2016 explores the translation of the abstract boundary space in the garden into contemporary independent houses. From now on, I hope that each of my works can explore a core vocabulary of architecture.

新作 | 间之家 MA House第60张图片

△ 住户相册里的日常

新作 | 间之家 MA House第61张图片


新作 | 间之家 MA House第62张图片

△通往阁楼

新作 | 间之家 MA House第63张图片

△ 在屋顶平台看夕阳

新作 | 间之家 MA House第64张图片


新作 | 间之家 MA House第65张图片

△ 顶层冥想空间

新作 | 间之家 MA House第66张图片

△ 晨曦中的“间之家”



技术图纸

新作 | 间之家 MA House第67张图片

△ 一层平面图

新作 | 间之家 MA House第68张图片

△ 二层、三层、夹层、屋顶层平面图

新作 | 间之家 MA House第69张图片

△ 剖面与大样图


项目概况:

项目地点:中国浙江衢州江山市虎山街道何家山
设计团体:郦文曦建筑事务所
主持建筑师:郦文曦
设计团队:林上亮、来鹏飞、葛勇建、王红鹰
设计时间:2018.2-2018.6(图纸),2018.6-2019.9(建造)
施工时间:2018.6-2019.9
拍摄时间:2020.8.14-15
建筑面积:415㎡(主体)+39㎡(土灶房)
建筑层数:3层(带一个夹层)
建筑高度:10.7m
建筑表皮:木模板钢筋混凝土
建筑材料:混凝土、涂料、钢、玻璃、木
摄影:郦文曦、范舟、徐一菲

Project Overview:
Project location: Hejiashan, Hushan Street, Jiangshan City, Quzhou, Zhejiang, China
Design group: LI WENXI ARCHITECTS
Leading Architect: Li Wenxi,
Team: Lai Pengfei, Lin Shangliang, Ge Yongjian, Wang Hongying
Design time: 2018.2-2018.6 (drawings), 2018.6-2019.9 (construction)
Construction time: 2018.6-2019.9
Shooting time: 2020.8.14-15
Building area: 415 square meters (main body) + 39 square meters (earth stove room)
Building floors: 3 floors (with a mezzanine)
Building height: 10.7m
Building skin: wood formwork reinforced concrete
Building materials: concrete, paint, steel, glass, wood
Photography: Li Wenxi, Fan Zhou, Xu Yifei


来源:本文由郦文曦建筑事务所提供稿件,所有著作权归属郦文曦建筑事务所所有。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (11461 articles)


居住建筑 (3431 articles)


住宅 (2854 articles)


中国 (1934 articles)


浙江 (95 articles)


混凝土 (2624 articles)


钢材 (1006 articles)


玻璃 (1949 articles)


木材 (2869 articles)