网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
索尔•贝娄图书馆/ Chevalier Morales Architectes第1张图片

由专筑网王晓梦,刘庆新编译

来自事务所的描述。在2011年一次建筑设计竞赛后,Chevalier Morales 事务所接到了委托任务,依从建于1974年的拉钦区旧图书馆,对齐进行扩建和重新设计。这座社区图书馆无法再满足使用者和员工的需求,建筑师Stephan Chevalier和Sergio Morales把这个场地变成了一个21世纪的图书馆:充满了吸引力、明亮以及产生令人兴奋的对话场景。此项目旨在寻求LEED节能认证,同时也作为可持续发展战略项目的一个典范。

From the architect. Following an architectural competition in 2011, the firm Chevalier Morales Architectes received the mandate to expand, redesign and bring to compliance the old Lachine borough library, dating back to 1974. This neighbourhood library not meeting user and employee needs anymore, the architects Stephan Chevalier and Sergio Morales made this location a 21stcentury library: attractive, luminous and stimulating conversation. The project aimed for a LEED certification as well as to be an example of sustainable development principles.

索尔•贝娄图书馆/ Chevalier Morales Architectes第2张图片
Courtesy of Chevalier Morales Architectes

索尔•贝娄图书馆/ Chevalier Morales Architectes第3张图片
Site Plan/场地平面图

设想未来:

Chevalier Morales想象如果在城市规划中提到的密集化、绿化和交通优化原则都植入其中并实现的话,图书馆和它周边环境在20年后会变成什么样子。图书馆、停车场和帕特森公园都会发生什么?该公司试着通过提出一些可能的方法来为2031年丰富这些原则作出贡献。

Imagining the future:
Chevalier Morales imagined what the library and its neighbourhood could become, in 20 years, if the densification, greening and transportation improvement principles mentioned in the urban plan were achieved and implemented. What would happen to the library, its parking lot and Patterson Park? The firm tried to contribute to the enrichment of these principles by proposing possible solutions for the year 2031.

索尔•贝娄图书馆/ Chevalier Morales Architectes第4张图片
Courtesy of Chevalier Morales Architectes

索尔•贝娄图书馆/ Chevalier Morales Architectes第5张图片
Courtesy of Chevalier Morales Architectes

设想一些未来需要解决的问题,以及需要确定的功能布局,从长远来看,能够减少造价和降低环境的影响,同时避免图书馆空间质量的耗损。例如,采光口从策略上考虑是一种可预见的扩张。结合长期规划的发展为设计带来了更多的纯粹和关联性。该设计方法试图变得全球化和且更加进化;它提出解决现实社会问题的途径,而不是在直面问题时徘徊犹豫。21世纪图书馆在一个高密度且有活力的地区中,也是许多日常活动发生的枢纽场地。

Imagining possible futures allowed to propose solutions and to place certain program functions that, in the long term, would reduce costs and environmental impacts while avoiding a decrease in the library’s spaces quality. For example, light inlets were strategically positioned to take into account a foreseen potential expansion. A development integrating a long term vision brings added thoroughness and relevance to the proposed design. The design approach seeks to be global and evolutionary; it proposes paths to address real societal issues instead of lingering on immediate issues. The 21st century library is imagined as a pivot for a dense and dynamic area were many mixed daily activities occur.

索尔•贝娄图书馆/ Chevalier Morales Architectes第6张图片
Sections/剖面图

索尔•贝娄图书馆/ Chevalier Morales Architectes第7张图片
Courtesy of Chevalier Morales Architectes

创意库商店、入口和咖啡厅

作为一个创意商店,我们也设想图书馆通过在居民日常路线中利用周边商业空间交通的有利条件,来展示其自身存在。图书馆入口的设置,一个靠近咖啡厅,在居民日常散步参观时实现图书馆整合一体化。这个咖啡厅被设计用来使用户得到完整体验。目前,饮食在图书馆的所有区域都变得可能。咖啡厅的庭院延伸到交叉口。把21世纪图书馆作为一个高密度、有活力的,许多综合活动发生的枢纽场所,对目前的项目建设显得高度有利,同时从城市规划的长远发展考虑,也是非常经济可行的。

Ideas store, entrance and café:
It was also imagined that, as an idea store, the library would benefit from neighbouring commercial space traffic by positioning itself in the residents’ daily route. The positioning of entrances to the library, with one close to the café, supports the integration of the library in the residents’ daily wandering. This café was designed to make the user’s experience complete. It is now possible to eat and drink in all areas of the library. The café’s patio extends onto the intersection. Imagining the 21st century library as a pivot for a dense and dynamic sector with many daily mixed activities appeared as highly beneficial for this current project as well as being economically viable in a long term urban planning vision.

索尔•贝娄图书馆/ Chevalier Morales Architectes第8张图片
Courtesy of Chevalier Morales Architectes

从柜台交易到借书处

尽管随着近几年新技术的到来和图书管理员传统角色的进化,它的设计目的很快得到了发展,但尺寸经过大幅度减小的借书处,作为一个特殊的交汇场所仍然保留其图书馆焦点的作用。在主楼层设置的借书处,位于建筑的核心位置,这使得它从所有区域看过去都有极高的可视度,并且在那里也能够看到整个内部空间。在舒适的阶梯坡道底部,即咖啡厅前方,靠近交通核和青年图书馆入口的位置,借书处变成全体的一个组织枢纽。它包含了多功能部分和改建部分,渗透出一种可达性和开放性的印象。

From trading counter to loan counter:
Although its purpose has quickly evolved in recent years with the arrival of new technologies and the evolution of librarian’s traditional roles, the loan counter, greatly reduced in size, remains a focal point of the library as a privileged interaction location. The loan counter being positioned on the main level, in the heart of the building to allow it to be visible from all areas, makes it possible to see the entire interior space as well. At the bottom of the gentle gradient ramp, in front of the café, close to vertical circulations and to the youth library entrance, the loan counter becomes the ensemble’s organizational pivot.   It consists of multifunctional and adapted sectors that exude an impression of accessibility and openness.

索尔•贝娄图书馆/ Chevalier Morales Architectes第9张图片
Courtesy of Chevalier Morales Architectes

索尔•贝娄图书馆/ Chevalier Morales Architectes第10张图片
Courtesy of Chevalier Morales Architectes

索尔•贝娄图书馆/ Chevalier Morales Architectes第11张图片
Courtesy of Chevalier Morales Architectes

索尔•贝娄图书馆/ Chevalier Morales Architectes第12张图片
Courtesy of Chevalier Morales Architectes

索尔•贝娄图书馆/ Chevalier Morales Architectes第13张图片
Courtesy of Chevalier Morales Architectes

索尔•贝娄图书馆/ Chevalier Morales Architectes第14张图片
Sections/剖面图

索尔•贝娄图书馆/ Chevalier Morales Architectes第15张图片
Sections/剖面图

索尔•贝娄图书馆/ Chevalier Morales Architectes第16张图片
Plan 1/平面图 1

索尔•贝娄图书馆/ Chevalier Morales Architectes第17张图片
Plan 2/平面图 2

索尔•贝娄图书馆/ Chevalier Morales Architectes第18张图片
Courtesy of Chevalier Morales Architectes

建筑设计: Chevalier Morales Architectes
地点:加拿大,QC H2T 3B3,蒙特利尔,5455 Avenue de Gaspé
面积:2650.0平方米
项目年份:2015年
摄影:Courtesy of Chevalier Morales Architectes
项目经理:S. Chevalier / S. Morales
设计团队:S. Chevalier / S. Morales / J. Rondeau / P. Littée / C. Giguère / A. Massé / S. Barrette
工程师:Dessau, Martin Roy & associés
景观设计:Civiliti
承包方:Gamarco
客户:蒙特利尔市
造价:1300万美元

Architects: Chevalier Morales Architectes
Location: 3100 Rue Saint Antoine, Lachine, QC H8S 4E3, Canada
Area: 2650.0 sqm
Project Year: 2015
Photographs: Courtesy of Chevalier Morales Architectes
Project manager: S. Chevalier / S. Morales
Design team: S. Chevalier / S. Morales / J. Rondeau / P. Littée / C. Giguère / A. Massé / S. Barrette
Engineers: Dessau, Martin Roy & associés
Landscape Architects: Civiliti
Contractor: Gamarco
Client: Ville de Montréal
Cost: $13 M

出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。


【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9761 articles)


文化建筑 (1018 articles)


图书馆 (302 articles)


加拿大 (279 articles)


蒙特利尔 (45 articles)


2015 (787 articles)


Chevalier Morales (3 articles)


玻璃 (1611 articles)


木材 (2438 articles)