网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
Paineira之家/ Bloco Arquitetos第1张图片

Paineira House

由专筑网韩平,刘庆新编译

   

来自事物所的描述:该建筑平面的布局是围绕基地现存的15米高的“Paineira”树进行组织设计的。因此我们创建了一条平行于道路的假设性东西轴线,以此来定义建筑内部主要流线。但是我们从室内并不能直接地看到树木的整体形态。

From the architect. An existing 15 meters tall tree called “Paineira” was the starting point for the organization of the plan. From this point we created an imaginary east-west axis parallel to the street which defined the main internal circulation. However the complete view from inside the house towards the tree is not immidiately revealed.

Paineira之家/ Bloco Arquitetos第2张图片
© Haruo Mikami

我们依据室内观看室外景色的视线,利用墙面上的门窗洞口和天花板结构进行框景设计。我们设计的意图是将建筑转变为协调室外和室内关系的装置。

The surrounding views from the inside are revealed in parts, framed by openings in walls and ceilings. Our aim was to use the house as a device to mediate the relationship between the outside and inside.  

Paineira之家/ Bloco Arquitetos第3张图片
© Haruo Mikami

建筑被一条南北向的轴线划分成两个部分,西侧的为服务用房,为起居室和餐厅,东侧则为卧室空间。在平面上两部分的尺度规模差不多,但是建筑师通过一系列不同高度的天花板暗示出每个空间的用途。这也直接导致了建筑的外部形态。

The program was divided in two blocks separated by a north-south axis: one with the services, living room and “dining room” to the west and the other with the bedrooms to the east. Both blocks have similar dimensions on plan, however a sequence of different ceiling heights insinuate the intended uses of each space. The external form is a direct result of this operation.

Paineira之家/ Bloco Arquitetos第4张图片
© Haruo Mikami

Paineira之家/ Bloco Arquitetos第5张图片
Isometric/等距图

以阿道夫•路斯的穆勒住宅为参考,不同高度的天花板的组织衔接暗示了每个房间的用途及重要性。因此该建筑的平面设计参考是路斯的“空间设计(Ramplan)”多于柯布的“开放空间”。

The articulation of different ceiling heights that suggest the use and the importance of each room refer to Adolf Loos′ Müller House. Therefore the plan refers to Loos′ “Ramplan” than it refers to Corbusier′s open plan.

Paineira之家/ Bloco Arquitetos第6张图片
© Haruo Mikami

我们在基地的四周建造了2.2米高的矮墙来限定边界。内向花园的设计将景观延伸至建筑室内。矮墙也起到对这类没有屋顶遮盖花园的限定作用。另外,矮墙也成为Paineira树树影投射的屏幕。

Around the limits of the lot we have built walls that are two meters and twenty centimeters high. They work as delimitations of roofless internal gardens that are extensions of the internal spaces. These walls also serve as a screen for the projection of the shadows from the Paineira tree.   

Paineira之家/ Bloco Arquitetos第7张图片
© Haruo Mikami

建筑正门位于建筑最窄的部分,并直接通向后院。所有的外墙都涂上了相同纹理的油漆。所有的天花板和室内墙面仅在颜色上有细微的差别。

The main door is located in the narrowest part of the construction and allows direct access to the backyard. All the external wall surfaces were painted in the same textured paint. A lighter variation of the same color was applied in all the ceilings and internal walls.

Paineira之家/ Bloco Arquitetos第8张图片
Section/剖面图

Paineira之家/ Bloco Arquitetos第9张图片
© Haruo Mikami

Paineira之家/ Bloco Arquitetos第10张图片
© Haruo Mikami

Paineira之家/ Bloco Arquitetos第11张图片
© Haruo Mikami

Paineira之家/ Bloco Arquitetos第12张图片
© Haruo Mikami

Paineira之家/ Bloco Arquitetos第13张图片
© Haruo Mikami

Paineira之家/ Bloco Arquitetos第14张图片
© Haruo Mikami

Paineira之家/ Bloco Arquitetos第15张图片
© Haruo Mikami

Paineira之家/ Bloco Arquitetos第16张图片
© Haruo Mikami

Paineira之家/ Bloco Arquitetos第17张图片
© Haruo Mikami

Paineira之家/ Bloco Arquitetos第18张图片
© Haruo Mikami

Paineira之家/ Bloco Arquitetos第19张图片
© Haruo Mikami

Paineira之家/ Bloco Arquitetos第20张图片
© Haruo Mikami

Paineira之家/ Bloco Arquitetos第21张图片
© Haruo Mikami

Paineira之家/ Bloco Arquitetos第22张图片
© Haruo Mikami

Paineira之家/ Bloco Arquitetos第23张图片
© Haruo Mikami

Paineira之家/ Bloco Arquitetos第24张图片
Site Plan/总平面图

Paineira之家/ Bloco Arquitetos第25张图片
Plan/平面图

Paineira之家/ Bloco Arquitetos第26张图片
Roof Plan/屋顶平面图

Paineira之家/ Bloco Arquitetos第27张图片
Facades/外立面

建筑事务所:Bloco Arquitetos
地点:巴西,巴西利亚
建筑师:Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho e Matheus Seco
助理:Bruno Pessoa (室内设计), Rodrigo Scheel (建筑设计)
合作方:Victor Machado, Tatiana Lopes e Guilherme Mahana
面积:390.0 ㎡
年份:2015年
摄影:Haruo Mikami

Architects: Bloco Arquitetos
Location: Brasília, Distrito Federal - Brasil
Autores: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho e Matheus Seco
Co Authors: Bruno Pessoa (interiors), Rodrigo Scheel (architecture)
Collaborators: Victor Machado, Tatiana Lopes e Guilherme Mahana
Area: 390.0 m2
Year: 2015
Photographs: Haruo Mikami

出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。


【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9234 articles)


居住建筑 (2840 articles)


住宅 (2289 articles)


巴西 (202 articles)


2015 (782 articles)


Bloco Arquitetos (4 articles)