网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
万花筒之宅/ Cong Sinh 建筑事务所第1张图片

Kaleidoscope

由专筑网周韦博,韩平编译

亚洲地区一些城市快速的城市化进程使得人均居住面积急剧减少。尤其是像河内或胡志明市这样的中心城市,大部分人包括一些三代同堂的家庭都挤在狭窄的长屋中,这样的居住环境远离自然,日照和通风条件也很差。“为大家庭设计合理的长屋形式”将成为考验这一代越南建筑师的难题。

The rapid urbanization in several Asian cities has dramatically reduced the living area per person. Especially in Hanoi or Ho Chi Minh City, most people, sometimes extended families, spend their lives in narrow and long tube houses where they live apart from nature and in dark and unventilated spaces.
Long tube houses for extended families have always been a complicated question for generations of Vietnamese architects.

万花筒之宅/ Cong Sinh 建筑事务所第2张图片
© Quang Tran

这座建筑面宽3.8m,进深却有40m,里面住着三代之家,家庭成员的年龄差距、生活习惯和兴趣差异都很大。户主要求每个人都有自己独立的空间,同时还有与越南传统住宅一样的公共空间。这种空间能为三代人提供交流的场所。

The building which is 3.8 meters wide and 40 meters long belongs to a 3-generation family with different ages, lifestyles and interests. The requirement is that there is personal space for each member. However, there needs to be some open common areas, just like in traditional Vietnamese houses. They will create a link between generations.

万花筒之宅/ Cong Sinh 建筑事务所第3张图片
© Quang Tran

万花筒之宅/ Cong Sinh 建筑事务所第4张图片

前院、后院和露台可以呼吸新鲜空气,成年人在此可以消解工作的疲惫,为新一天的工作积蓄能量;放学后,小朋友能在住宅中央的水池边玩耍;而老人闲暇时间比较多,因此有地方种种花草,或者能在公共空间和其他人交往能使生活快乐许多。住宅的通风和采光条件都非常适合越南的热带气候。设计的目的在于有效地节约能源,保证室内环境条件稳定,为家庭提供更多交流空间以及让人们与自然和谐相处。

The front yard, backyard and terrace of the house are great places with fresh air for adults to relax and restore their energy for work. After school, the young members can play at the swimming pool at the center of the house. The elderly members usually have free time, so looking after the plants and having regular contact with other members at the common areas can make them happy.
The ventilation and lighting solutions put forward are suitable for the tropical climate in Vietnam. The aim is to save energy more efficiently, help reduce climate change, bring family members closer to nature and help them become more responsible for the environment.

万花筒之宅/ Cong Sinh 建筑事务所第5张图片
Section/剖面图

水和植物使得室内每个角落的空气都更加清新与凉爽。风可以从两侧进入,并通过院中植物的过滤,为室内带来自然的气息,最后经由天窗排出热量。

射入建筑的阳光同样由植物“过滤”,使得强度正好适中。射入天窗的阳光则由混凝土百叶调节:在最热的时候,百叶将遮挡大部分阳光进入楼梯间。另外,阳光始终能通过墙上的缝隙进入建筑。

The water and plants make the air fresher and cooler in every corner of the house. The wind can go into the building from both facades. Then, it is filtered by the double skin made of layers of plants. And finally, the fresh air goes through the living spaces and exits via the skylight.
The sunlight that goes into the house from the two facades is filtered by the plants. The amount of sunlight that actually penetrates the house is appropriate. The sunlight from the skylight is filtered by a concrete louver placed in a position that matches the sun’s path. At the hottest time of the day, this louver will reduce the amount of the sunlight going down the stairs below. Moreover, the sunlight can still get inside through many slots on some walls.

万花筒之宅/ Cong Sinh 建筑事务所第6张图片
© Quang Tran

万花筒之宅/ Cong Sinh 建筑事务所第7张图片
© Quang Tran

斑驳的光线能照进室内每一块区域,在一天中任何时候,室内的光影都在变化,这使每个人感到兴奋。建筑师希望他们能创造一个清新、健康有意义的居住空间,使得户主家庭成员在每天的生活中能更亲近对方,更亲近自然。

The dappled sunlight appears everywhere in the building. At each time in a day, the sunlight comes in and creates different shapes at many places along the house. This brings everyone feelings of happiness and excitement.
The architects hope that they have created a fresh, healthy and meaningful living space that can bring family members closer to each other, and at the same time, closer to nature in their daily life.

万花筒之宅/ Cong Sinh 建筑事务所第8张图片
© Quang Tran

万花筒之宅/ Cong Sinh 建筑事务所第9张图片
© Quang Tran

万花筒之宅/ Cong Sinh 建筑事务所第10张图片
© Quang Tran

万花筒之宅/ Cong Sinh 建筑事务所第11张图片
© Quang Tran

万花筒之宅/ Cong Sinh 建筑事务所第12张图片
© Quang Tran

万花筒之宅/ Cong Sinh 建筑事务所第13张图片
© Quang Tran

万花筒之宅/ Cong Sinh 建筑事务所第14张图片
Plan/顶层平面图

万花筒之宅/ Cong Sinh 建筑事务所第15张图片
Plan/一层平面图

万花筒之宅/ Cong Sinh 建筑事务所第16张图片
Plan/二层平面图

万花筒之宅/ Cong Sinh 建筑事务所第17张图片
Plan/三层平面图

万花筒之宅/ Cong Sinh 建筑事务所第18张图片
Plan/四层平面图

万花筒之宅/ Cong Sinh 建筑事务所第19张图片
Model/模型

万花筒之宅/ Cong Sinh 建筑事务所第20张图片
© Quang Tran

建筑事务所: Cong Sinh建筑事务所
地点:越南,胡志明市
负责建筑师:Vo Quang Thi
设计团队:Vo Quang Thi, Nguyen Thi Nha Van, Phung Kim Phuoc
项目竣工时间:2015
摄影:Quang Tran
模型摄影:Hiroyuki Oki
项目经理:Vo Quang Thi
承包商:Thanh An室内和建筑施工公司

Architects: Cong Sinh Architects
Location: Ho Chi Minh City, Ho Chi Minh 70000, Vietnam
Architect in Charge: Vo Quang Thi
Design Team: Vo Quang Thi, Nguyen Thi Nha Van, Phung Kim Phuoc
Project Year: 2015
Photographs: Quang Tran
Model Photographs: Hiroyuki Oki
Project Manager: Vo Quang Thi
Contractor: Thanh An Interiors And Construction


出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。


【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9853 articles)


居住建筑 (3022 articles)


住宅 (2468 articles)


越南 (115 articles)


胡志明市 (19 articles)


2015 (787 articles)


Cong Sinh Architects (2 articles)