网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
拒绝墨守成规,享受新式住宅的内外合一|台湾H住宅第1张图片

H住宅
House H / HAO Design

由专筑网张敏,杨帆编译

来自建筑事务所的描述。这个项目是一个多用途的空间,包含了工作室和出售家具的展览空间。项目位于高雄市左营区,是一排老别墅的其中一栋。 这栋建龄36年的老房子拥有别具一格、温馨宜人的外观,同时保留了二十世纪六十年代楼层最流行的错层平面。之前的住户根据自己的需要进行了改装,包括建筑内的棚屋和铁格栅的窗户都是附加的元素。

From the architect. This project is a multipurpose space that combines a studio and exhibition space featuring furniture for sale. The property, a unit in a row of old townhouses, is located in Kaohsiung City's Zuoying District. The 36 year-old house has a retro, warm and inviting exterior and retains the split-level floor plan popular in the 1960s. Past occupants have made additions according to their needs, including a sheet metal shack and windows with iron grating.

拒绝墨守成规,享受新式住宅的内外合一|台湾H住宅第2张图片
© Hey!Cheese

拒绝墨守成规,享受新式住宅的内外合一|台湾H住宅第3张图片
© Hey!Cheese

建筑一层约三十六平方米, 有一个狭窄的外立面,限制了进入室内的光线,同时原建筑美丽的外观也被掩盖了。建筑师拆除了内部的楼梯,去掉了面向街道的窗户的铁格栅,也拆除了一楼后面曾经用作厨房的金属棚屋。通过添加外部楼梯和庭院来扩大建筑空间,使得老房子恢复原有的风貌和魅力。

The first floor of the building is 11 ping (approximately 36 square meters). It has a narrow facade and hence the interior does not let in a lot of light, obscuring the building's original beautiful exterior. We removed the interior staircase, the iron grated windows facing the street and the sheet metal shack (which was a kitchen) added to the back of the first floor. We spruced the space up by adding exterior stairs and a courtyard, in order to let the old house regain its original style and charm.

拒绝墨守成规,享受新式住宅的内外合一|台湾H住宅第4张图片
© Hey!Cheese

拒绝墨守成规,享受新式住宅的内外合一|台湾H住宅第5张图片
图解/Diagram

拒绝墨守成规,享受新式住宅的内外合一|台湾H住宅第6张图片
图解/Diagram

拒绝墨守成规,享受新式住宅的内外合一|台湾H住宅第7张图片
© Hey!Cheese

拒绝墨守成规,享受新式住宅的内外合一|台湾H住宅第8张图片
© Hey!Cheese

该空间被新业主指定为日本家具的工作室和展览空间。但由于平面排布,建筑的三个房间都被实墙隔开,被楼梯阻挡,整个空间是分散而不连贯的。所以设计师在空间排布上做了很大的调整。 首先,取消了分隔的实墙,并将楼梯移到户外,使内部空间得以打开,并引入庭院的光线。设计师运用玻璃来扩大空间,使光线自由穿透玻璃,撒向室内,从而增强了不同空间的互动性。 现在,每个空间都可以与相邻空间产生对话。为了突出联排别墅的美丽特色,如窗户的圆形倒角,建筑师选用白色为基调,为展示空间创造了一个干净整洁的风格。

The space was originally designated as a studio and exhibition space for Japanese furniture, but because of the floor plan, the building's three rooms were all separated by solid walls and blocked by staircases. The entire space was fragmented and incoherent. First, we removed the solid walls separating the staggered floors and moved the stairs outdoors to expand the interior space of the structure so that light from the courtyard can enter. We expanded the space by using glass which allows light to penetrate freely, thus improving interactivity. Now, each space can interact with their neighbors. In order to highlight the beautiful characteristics of the townhouse, such as the circular chamfer of the windows, we used the color white as our base to create a clean, uncluttered space for exhibiting furniture.

拒绝墨守成规,享受新式住宅的内外合一|台湾H住宅第9张图片
剖面图/Section

拒绝墨守成规,享受新式住宅的内外合一|台湾H住宅第10张图片
© Hey!Cheese

拒绝墨守成规,享受新式住宅的内外合一|台湾H住宅第11张图片
© Hey!Cheese

拒绝墨守成规,享受新式住宅的内外合一|台湾H住宅第12张图片
© Hey!Cheese

至于楼梯,是楼层之间唯一的连接。 为了添加新的上下楼梯的元素,设计师在二楼的法式窗户上增加了一个斜面。所以当人们通过外部楼梯向外移动时,会踏上一个三角形的平台。这样的设计使得建筑的外立面更加生动,富有活力。通过房屋的路径由室外楼梯组合在一起,所以不管是业主还是访客,都需要在室内外来回穿梭,享受探索各个空间的兴奋感。

As for the stairs, they are now the only thing connecting the individual floors. In order to add something new to climbing up and down stairs, we added a slant to the French windows on the second floor so that people will step on a triangular platform when they move outside via the exterior stairs. This also creates a livelier facade. The path through the house is strung together by the exterior stairs so occupants and visitors weave in and out, enjoying the excitement of exploring all the various boxed spaces.

拒绝墨守成规,享受新式住宅的内外合一|台湾H住宅第13张图片
© Hey!Cheese

拒绝墨守成规,享受新式住宅的内外合一|台湾H住宅第14张图片
© Hey!Cheese

拒绝墨守成规,享受新式住宅的内外合一|台湾H住宅第15张图片
© Hey!Cheese

拒绝墨守成规,享受新式住宅的内外合一|台湾H住宅第16张图片
© Hey!Cheese

拒绝墨守成规,享受新式住宅的内外合一|台湾H住宅第17张图片
© Hey!Cheese

拒绝墨守成规,享受新式住宅的内外合一|台湾H住宅第18张图片
© Hey!Cheese

拒绝墨守成规,享受新式住宅的内外合一|台湾H住宅第19张图片
© Hey!Cheese

拒绝墨守成规,享受新式住宅的内外合一|台湾H住宅第20张图片
© Hey!Cheese

拒绝墨守成规,享受新式住宅的内外合一|台湾H住宅第21张图片
© Hey!Cheese

拒绝墨守成规,享受新式住宅的内外合一|台湾H住宅第22张图片
平面图/Floor Plan

拒绝墨守成规,享受新式住宅的内外合一|台湾H住宅第23张图片
平面图/Floor Plan

拒绝墨守成规,享受新式住宅的内外合一|台湾H住宅第24张图片
立面图/Elevation

拒绝墨守成规,享受新式住宅的内外合一|台湾H住宅第25张图片
立面图/Elevation

建筑设计
:HAO Design
项目位置:台湾,高雄
面积:36.0 m2
项目年份:2016
摄影:Hey!Cheese

Architects
: HAO Design
Location: 
Kaohsiung City, Taiwan
Area
: 36.0 m2
Project Year: 2016
Photographs
: Hey!Cheese


出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。


【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9691 articles)


居住建筑 (2970 articles)


住宅 (2413 articles)


中国 (1235 articles)


台湾 (121 articles)


高雄 (6 articles)


2016 (614 articles)


HAO Design (6 articles)


楼梯 (61 articles)


庭院 (242 articles)