网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
把楼层抬高,让景观进来丨澳大利亚下部扩建项目第1张图片

汉密尔顿别墅
House in Hamilton / Tato Architects + Phorm architecture

由专筑网杜雨川,李韧编译

来自建筑事务所的描述:这个住宅位于澳大利亚昆士兰洲首都布里斯班。这个区域是昆士兰式的居住区,主要由传统的木制吊脚楼加上外廊组成。阳台的设置隔绝了部分阳光,并且通过入口区域、餐厅,或是接待区将建筑与城市空间相联系。在日本,这些区域通常由缘侧凉廊和泥土地面组成,但现在这样的空间正在逐渐消失。当地的人们非常重视这种可以在半室外空间生活的方式。

From the architect. This residence is located in Brisbane, the capital city of Queensland, Australia. This region is home to the Queenslander — a traditional style of wooden stilted house complete with veranda. The characteristic veranda is an environmental interface for keeping sunlight off the buildings outer walls, and also serves to link residents to their city and community through acting as an entrance porch, and sometimes even a dining room or reception area for greeting guests. In Japan these roles used to be carried out by engawa loggias and earthen floors, but such spaces are now in the process of disappearing. People greatly value the type of lifestyle, which can take place in semi-outdoor spaces.

把楼层抬高,让景观进来丨澳大利亚下部扩建项目第2张图片
© Christopher Frederick Jones

在进行设计工作之前,建筑师在1939年出版的房屋名录中看到了一个例子,室内和半室外的区域以不同的颜色表达,它们的首层空间都具有充分的吸引力。也许是因为其短暂的建国历史,澳大利亚很重视历史文物,并且在昆士兰的一些地区,屋顶轮廓线是被严格保护的。这里的建筑扩建过程的独特之处在于,现有的房屋被提升到一定高度的水平高程,而扩建工程则是向下发展。在日本,一栋建筑的扩建项目必须从顶部开始,而在昆士兰却大不相同,这种方式保留了居住者的原有生活方式,不需要改造防水层,也不会导致现有结构的应力加载产生变化。昆士兰的建筑就像漂浮在空中一般,也许对这种扩建方式十分感兴趣,客户在网上看到我的Rokko住宅的照片之后,联系了我,他寻求简约的生活方式,他很期待我们能够为他设计具有日本尺度与气息的住宅。

I saw an example of this in a housing catalogue issued in 1939, in which indoor and semi-outdoor areas were displayed in different colors and both of their floor spaces noted down for readers. Perhaps due to its short history since the nation’s founding, Australia attributes great importance to historical objects, and in some of its regions the Queenslander roofline is strictly protected. What is unique about the building extension process here is that the existing house is raised to a higher level, while the extension takes place underneath. In Japan there is a sense that one must extend buildings from the top layer, but the Queenslander method has numerous benefits, including the fact that it preserves the occupants’ pre-existing lifestyle, does not necessitate a remake of the waterproof layer, and does not cause any great change in the stress load of the existing structure. It is a rather surreal sight to witness a Queenslander floating high in the sky while its extension is being constructed underneath. Perhaps feeling a synchronicity with this figure of a Queenslander undergoing extensions, a client contacted me with a picture of my House in Rokko that he had found on the Internet. He was seeking a minimalistic lifestyle, and had high expectations that we could help him achieve this with our Japanese scale and sensibilities.

把楼层抬高,让景观进来丨澳大利亚下部扩建项目第3张图片
© Christopher Frederick Jones

把楼层抬高,让景观进来丨澳大利亚下部扩建项目第4张图片
剖面图/Section

把楼层抬高,让景观进来丨澳大利亚下部扩建项目第5张图片
© Christopher Frederick Jones

把楼层抬高,让景观进来丨澳大利亚下部扩建项目第6张图片
© Christopher Frederick Jones

把楼层抬高,让景观进来丨澳大利亚下部扩建项目第7张图片
© Christopher Frederick Jones

设计灵感来自昆士兰丰富的资料,建筑师重新阐述了对室内空间、半室外空间生活的理解,并对传统的类似空间稍加改变。建筑师为每个室内空间都设计了一个毗邻的半室外区域,并在室内和室外设置了餐厅和厨房。为了做到这一点,建筑师参考了昆士兰传统的折面屋顶,使其与地平面呈现45度的夹角,在天花板的交叉区域创造了一个几何形状,看上去就像一个尖头交叉拱顶,隐藏在屋檐下的空间从而能够避免过于强烈的阳光直射,倾斜的玻璃反射自然光线,建筑的室内外景观错综复杂地交织在一起,而当玻璃门敞开时,光线又让这些景观合为一体。

Inspired by the plentiful intelligence of the Queenslander, I redefined this intellect as one necessary for a lifestyle, which is conducted equally between indoors and in semi-outdoor spaces, and set about deliberately misinterpreting its contents and style. I made sure that each indoor space had an adjoining outdoor area with an overhead roof, and installed a dining room and kitchen in both the interior and outside. To accomplish this, I combined a house-shaped volume, or more accurately, volume with a slender hipped roof inspired by the Queenslander, at 45. This created a geometric shape in the intersecting areas of the ceiling, which remind one of pointed cross vaults. The large apertures are hidden under the eaves, shielded from the strong Brisbane sun. Due to the reflections and permeations of light from the slanted glass, the inner and outer landscapes are intricately mingled together, and merge into one when the glass doors are left wide open.

把楼层抬高,让景观进来丨澳大利亚下部扩建项目第8张图片
© Christopher Frederick Jones

把楼层抬高,让景观进来丨澳大利亚下部扩建项目第9张图片
© Christopher Frederick Jones

虽然昆士兰式建筑是一种已在日本建成的殖民地风格,除了一些阳台,这种建筑风格还无法成为当地的主流。然而,这种风格能够继续在布里斯班运用,已经是一件极具进步意义的事,因此这代表着先进的经验积累。这类将室外地坪架高、最大程度挖掘屋顶下方的使用空间的做法主要应用于炎热潮湿的日本,但近几年人们对于空调的依赖程度逐渐上升,从而导致这类建筑的普及率逐年降低,人们应当充分思考,是否有可能用一种新的面貌来恢复这种半户外空间,从而将人们与周围的气候、城市和社区联系起来。

Although the Queenslander was a type of colonial style, which had also been constructed in Japan, I believe it had not evolved or become established as a style here, excluding the adoption of small verandas in some cases. However, it has been wonderful to see continued experimentation in Brisbane, contributing to the accumulation of intellect surrounding the Queenslander as a developed form. This type of high-floored space under eaves used to be found widely in hot and humid Japan as well, but with the recent advent of architecture, which relies on air conditioning, it is passing out of popular memory. I wonder if it is possible for us to use a fresh outlook to reclaim the comfort inherent in interfaces between semi-outdoor spaces and the environment, and its power to connect people to their surrounding climate, cities and communities.

把楼层抬高,让景观进来丨澳大利亚下部扩建项目第10张图片
© Christopher Frederick Jones

把楼层抬高,让景观进来丨澳大利亚下部扩建项目第11张图片
© Christopher Frederick Jones

把楼层抬高,让景观进来丨澳大利亚下部扩建项目第12张图片
© Christopher Frederick Jones

把楼层抬高,让景观进来丨澳大利亚下部扩建项目第13张图片
© Christopher Frederick Jones

把楼层抬高,让景观进来丨澳大利亚下部扩建项目第14张图片
© Christopher Frederick Jones

把楼层抬高,让景观进来丨澳大利亚下部扩建项目第15张图片
© Christopher Frederick Jones

把楼层抬高,让景观进来丨澳大利亚下部扩建项目第16张图片
© Christopher Frederick Jones

把楼层抬高,让景观进来丨澳大利亚下部扩建项目第17张图片
© Christopher Frederick Jones

把楼层抬高,让景观进来丨澳大利亚下部扩建项目第18张图片
© Christopher Frederick Jones

把楼层抬高,让景观进来丨澳大利亚下部扩建项目第19张图片
平面图/Plans

建筑设计:Tato Architects, Phorm architecture
地点:澳大利亚 汉密尔顿
设计师: Yo Shimada
团队:Yo Shimada, Paul Hotston, Chihiro Ishii, Yohei Omura
面积:185平方米
项目年份:2017年
摄影:Christopher Frederick Jones
结构:Bligh Tanner/Rod Bligh
家具:Roy Schack Fine Furniture/Roy Schack
窗帘: kane Moriyama
景观承包商:Green Outlook Andrew Ackland
建设:MCD Construction. Cameron McDonald/Tom Dawson/Kurt Weinert

•        Architects: Tato Architects, Phorm architecture
•        Location: Hamilton, Australia
•        Design: Yo Shimada
•        Team: Yo Shimada, Paul Hotston, Chihiro Ishii, Yohei Omura
•        Area: 185.0 m2
•        Project Year: 2017
•        Photographs: Christopher Frederick Jones
•        Structure: Bligh Tanner/Rod Bligh
•        Furniture: Roy Schack Fine Furniture/Roy Schack
•        Curtain: kane Moriyama
•        Landscape Contractor: Green Outlook Andrew Ackland
•        Construction: MCD Construction. Cameron McDonald/Tom Dawson/Kurt Weinert


出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (8231 articles)


居住建筑 (2589 articles)


澳大利亚 (355 articles)


布里斯班 (4 articles)


2017 (557 articles)


Tato Architects (4 articles)


玻璃 (1257 articles)