网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
披着场地外衣的建筑丨韩国KIST智能农场第1张图片

KIST Smart U-Farm / Architecture Studio YEIN

由专筑网李韧,曹逸希编译

来自建筑事务所的描述:所谓的智能农场指的是韩国科学技术研究院的江陵分院,位于江陵工业园的的入口处。原有的场地上建有一些工厂,这座智能农场并没有完全受到场地的影响,厂区内的主要道路沿着南北轴线,两侧排布着各种建筑,设计师通过一些松树林来唤起基地的场所感。在最初规划时,江陵分院位于机械室的后侧,而现在机械室则搬到了新建筑的西侧空间,早期时,这座智能农场主要用于植物的种植与加工,甚至可以作为仓库,但由于建筑重新换了地点,因此则需要设计一个与场地相呼应的立面。

Text description provided by the architects. The so-called Smart U-Farm, which is the Gangneung branch of Korea Institute of Science and Technology, is located at the entry of Gangneung Science and Industry Complex. While the pre-existing topography for the Complex was cut off to create a flat land to build factories, the Smart U-Farm was laid out not to compromise the surrounding landscape so that the main road runs along the North-South axis between the left and right buildings, cherishing the memory of the land in the midst of pinewood. At the first layout, the Gangneung branch was to be located at the back of the mechanical room which is now occupying the western part of the building: at the early phase, the Smart U-Farm had been approached indeed as a vegetation factory, almost reaching the level of warehouse, but its relocation to the front of the mechanical room called for a building facade fit for the scenery of the main road.

披着场地外衣的建筑丨韩国KIST智能农场第2张图片
© Joonhwan Yoon

披着场地外衣的建筑丨韩国KIST智能农场第3张图片
© Joonhwan Yoon

概念设计

第一阶段:场地特征的研究

对于场地的调研是反应场地自然形态的基本步骤,建筑师不仅研究了环绕着山脉的场地形态,还调查了基地的地貌,从而确定这里适合种植哪些植物。

Concept Development
Phase1. Study the Surface Features of the Site
As a foundational step to reflect the topographical shape as one of the natural elements, we examined not only the topographical characteristics of KIST surrounded by the mountain, but also the topography of the site on which a natural plant wing will be established.

披着场地外衣的建筑丨韩国KIST智能农场第4张图片
© Joonhwan Yoon

披着场地外衣的建筑丨韩国KIST智能农场第5张图片
© Joonhwan Yoon

第二阶段:将自然地貌反应在立面上

在建设施工的过程中,当地地貌的一些自然特征已经变得较不明显,因此,建筑师想要通过这种方式让建筑与自然的联系变得更加紧密。在场地内,建筑师选择了一块有代表性的区域用于研究,并在建筑的正立面与右立面上表现出与自然植物相呼应的形式,他们运用了环保砖块,从而让建筑立面的轮廓感更加强烈。

Phase2. Reflect the Lost Topography into the Facade
By projecting on the right facade the pre-existing topography which was lost in the site-making process, we intended to pursue an architecture that communicates with nature. Also for the area within the KIST, we designed a place to research, experiment on, and cultivate the natural plant by embodying the topography on its front and right facades with eco-friendly blocks so as to enliven the sense of contour lines.

披着场地外衣的建筑丨韩国KIST智能农场第6张图片
© Joonhwan Yoon

披着场地外衣的建筑丨韩国KIST智能农场第7张图片
图解/Diagram

披着场地外衣的建筑丨韩国KIST智能农场第8张图片
© Joonhwan Yoon

披着场地外衣的建筑丨韩国KIST智能农场第9张图片
© Joonhwan Yoon

功能排布&流线规划

在早期规划时,智能农场为2层,但最终又在3层增加了一个温室,但温室透明的建筑体量并没有对建筑的外观形态造成很大的影响。建筑中最重要的功能区域是一层的培养区,在这里需要按照不同植物的需求来严格控制室内环境,它由实验室、办公室以及培养室等三个功能组成,人们从建筑的主入口大厅可以直接进入到这些区域。但由于培养室需要保持无菌状态,因此培养室的入口设计则相对复杂。来到二层便能看到一个与走廊相连的开放式会议室,这个会议室通过楼梯与楼下的种植区域相连接。三层的温室则是一个玻璃盒子,人们通过楼梯和室外通道便可直接进入。

Function & Circulation Planning
Smart U-Farm was designed as two stories in the early phase, but ended up being additionally equipped with the 3rd floor greenhouse. Fortunately, the material characteristic of the greenhouse ― transparency ― did not compromise the function and facade of the lower part. The most important function of the ground (1st) floor is the cultivation room that requires respective environmental controls depending on the kinds of vegetables: it was thus made up of three parts, while such functions as laboratory, office, and seedling cultivation room were made accessible from the main entrance hall. Particularly, the access to the cultivation room was carefully made to maintain the state of sterilization. Going upstairs to the 2nd floor, one can see an open meeting room connected to the corridor which overlooks the cultivation room downstairs. On the 3rd floor, a glazed greenhouse was designed to be accessible through such circulations as stairs and the outdoor passage.

披着场地外衣的建筑丨韩国KIST智能农场第10张图片
© Joonhwan Yoon

披着场地外衣的建筑丨韩国KIST智能农场第11张图片
© Joonhwan Yoon

披着场地外衣的建筑丨韩国KIST智能农场第12张图片
© Joonhwan Yoon

披着场地外衣的建筑丨韩国KIST智能农场第13张图片
© Joonhwan Yoon

披着场地外衣的建筑丨韩国KIST智能农场第14张图片
© Joonhwan Yoon

披着场地外衣的建筑丨韩国KIST智能农场第15张图片
© Joonhwan Yoon

披着场地外衣的建筑丨韩国KIST智能农场第16张图片
场地/Site

披着场地外衣的建筑丨韩国KIST智能农场第17张图片
场地平面图/Site Plan

披着场地外衣的建筑丨韩国KIST智能农场第18张图片
一二层平面图/1st /2nd Floor Plan

披着场地外衣的建筑丨韩国KIST智能农场第19张图片
三层-顶层平面图/3rd Floor / Roof Plan

披着场地外衣的建筑丨韩国KIST智能农场第20张图片
剖面图/Sections

披着场地外衣的建筑丨韩国KIST智能农场第21张图片
立面图/Elevations

披着场地外衣的建筑丨韩国KIST智能农场第22张图片
立面图/Elevations

建筑设计:YEIN建筑事务所
地点:韩国,江原道,江陵
主创建筑师:Yesun Choi
设计团队:Myungsun Lee, Hanhee Park, Jeongmee Kim
面积:680.83平方米
项目时间:2016年
照片:Joonhwan Yoon

Architects: Architecture Studio YEIN
Location: 679 Saimdang-ro, Gangneung, Gangwon-do, South Korea
Architect in Charge: Yesun Choi
Design Team: Myungsun Lee, Hanhee Park, Jeongmee Kim
Area: 680.83 m2
Project Year: 2016
Photographs: Joonhwan Yoon
                     

出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。
        
【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (8719 articles)


科研建筑 (67 articles)


研究中心 (27 articles)


农场 (19 articles)


韩国 (289 articles)


江原道 (3 articles)


2016 (569 articles)


玻璃 (1329 articles)


砖墙 (100 articles)