网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
三代同堂:泰国传统设计手法的新演绎第1张图片

EKAR建筑事务所将不同材质混合应用于曼谷四合院的外墙
EKAR Architects applies medley of material textures to facades of courtyard house in Bangkok

由专筑网缕夕,李韧编译

泰国EKAR建筑事务所在曼谷完成了三代同堂的家庭住宅,其中以不同材料作为外立面的建筑体量层叠堆放,生活空间还设置有游泳池和花园。

Thai studio EKAR Architects has completed a house in Bangkok for several generations of the same family, featuring stacked volumes clad in a variety of materials that contain living spaces arranged around a swimming pool and garden.

三代同堂:泰国传统设计手法的新演绎第2张图片

该项目位于泰国首都曼谷Bang Phlat区,业主最初邀请EKAR建筑事务所重新翻修一座旧宅,以便与新生的女儿一起生活。

最终,业主决定与父母相邻而住,因此他在他们家旁边购买了这块地块,目的是建造一座能容纳三代人的新房子。

The owner of the house in the Thai capital's Bang Phlat District had initially approached EKAR Architects about renovating his existing home opposite his parents' house to make it suitable for life with his new daughter.
Eventually, the client decided he wanted to be closer to his parents again, so he purchased the plot next to their house with the intention of building a new property large enough to accommodate his growing family.

三代同堂:泰国传统设计手法的新演绎第3张图片

ReGen 住宅的设计借鉴了传统的泰式风格,大家庭聚居在一起,分别住在中央庭院周围的小型独立式住宅中。

建筑师重新诠释了本土的设计方法,运用L型平面形态,在一层周围围合了一个室外空间。

The design of ReGen House borrows from traditional Thai typologies, where large families lived together in small detached homes around a central patio.
The architects reinterpreted the vernacular approach by introducing an L-shaped plan that encloses a decked outdoor space on the first floor.

三代同堂:泰国传统设计手法的新演绎第4张图片

三代同堂:泰国传统设计手法的新演绎第5张图片

三代同堂:泰国传统设计手法的新演绎第6张图片

这座四层高的建筑的首层主要用作公共生活,二层是家庭用房,而三楼则是为了他女儿未来的家庭而设。

EKAR说:“为了让家人更好地聚在一起,我们在一层设置了娱乐室和开阔的庭院,成为业主家庭和他女儿未来家庭的生活公共场所。”

“住宅设计能够提高生活质量,并且增进家庭关系,同时,每位家庭成员仍然有自己的私人空间。”建筑师补充说。

The four-storey structure features communal living areas on this level and accommodation for the client's family on the floor above, with the third floor intended for his daughter's future family.
"In order to gather everyone in the family together, the first floor is a focal point," said EKAR. "On this floor, there is an entertainment room and a grand patio which becomes the common area for the client's family and also the future family."
"The house attempts to enhance living quality as well as family relationships," the studio added. "Meanwhile, individuals still have their own private space."

三代同堂:泰国传统设计手法的新演绎第7张图片

建筑底层设置有存储空间,还有一个可以容纳十辆车的停车区。住宅围墙四周环绕着树木,这些植物为城市增添一抹绿色。

房子的其余部分由厚实的支柱支撑,局部位置掏空或者架空,以便透气通风,这样还利于雨水的流通。

The ground floor provides space for storage and a parking area large enough for ten cars concealed behind a solid wooden entry gate. Trees emerge above the boundary wall and planters lining the pavement introduce some greenery to the urban setting.
The rest of the house is supported by chunky pillars to allow cooling breezes to pass through and ensure the living spaces are protected from the threat of flooding.

三代同堂:泰国传统设计手法的新演绎第8张图片

三代同堂:泰国传统设计手法的新演绎第9张图片

在一楼,面向街道一面可以按照需求启闭,既能增加自然通风,又确保了住户隐私。

一楼露天空间的设计灵感来源于传统泰式住宅的中心庭院,游泳池和大花园让人联想到河流或森林等自然景观。

On the first floor, rotating floor-to-ceiling panels facing the street can be opened to provide natural ventilation, and closed again if increased privacy is required.
The open-air spaces on the first floor are inspired by the yards at the heart of traditional Thai dwellings, with the swimming pool and large garden introducing natural features reminiscent of a river or forest.

三代同堂:泰国传统设计手法的新演绎第10张图片

三代同堂:泰国传统设计手法的新演绎第11张图片

建筑师将新建筑物与业主父母的老住宅之间的一道隔墙拆除,因此两个住宅的花园现在已经连通起来,并能够共享中央庭院区。

精心设计的绿色植物提升了庭院和室内的景观效果。设计师在游泳池和一个混凝土框架之间的空隙巧妙地种植了一棵树,让人们从视觉上更具一丝绿意。

A wall separating the building from the parents' house was removed so the gardens of both properties are now connected and are able to share the central courtyard area.
The garden views from the courtyard and interiors are enhanced by carefully positioned greenery. A tree reaches up through a void between the pool and a concrete frame with a planted roof that extends over a glazed garden pavilion.

三代同堂:泰国传统设计手法的新演绎第12张图片

面向室外的房间内衬玻璃窗,而建筑物的东侧主要是大面积的实墙,这样是为了确保使用者的隐私。

建筑立面使用多种材料来区分房屋的不同层次和特征,其中有木材和石材纹理瓷砖。不同的饰面营造出类似拼贴画的效果,与周边的建筑相协调。

Rooms facing the outdoor spaces are lined with glazing, while the east side of the building is predominantly windowless to prevent overlooking from an adjacent apartment block.
A variety of cladding materials including wood and stone-textured tiles are used to distinguish the different levels and features of the house. The different finishes create a collage-like effect and are chosen to complement the architecture of the neighbourhood.

三代同堂:泰国传统设计手法的新演绎第13张图片

这个位于曼谷的建筑事务所以前的项目包括一座混合用途的建筑,其特点是混凝土砌块墙壁,还有一座运河边的房屋,以及一间有着倾斜屋顶、能够一览周围全景的咖啡店。

摄影:Chalermwat Wongchompoo

The Bangkok-based architecture office's previous projects include a mixed-use building featuring perorated concrete-block walls and a canal-side house and coffee shop with slanted rooflines that ensure clear views of the water.
Photography is by Chalermwat Wongchompoo.

三代同堂:泰国传统设计手法的新演绎第14张图片

三代同堂:泰国传统设计手法的新演绎第15张图片

三代同堂:泰国传统设计手法的新演绎第16张图片

三代同堂:泰国传统设计手法的新演绎第17张图片

三代同堂:泰国传统设计手法的新演绎第18张图片

三代同堂:泰国传统设计手法的新演绎第19张图片

三代同堂:泰国传统设计手法的新演绎第20张图片

三代同堂:泰国传统设计手法的新演绎第21张图片

三代同堂:泰国传统设计手法的新演绎第22张图片

三代同堂:泰国传统设计手法的新演绎第23张图片

三代同堂:泰国传统设计手法的新演绎第24张图片

三代同堂:泰国传统设计手法的新演绎第25张图片

三代同堂:泰国传统设计手法的新演绎第26张图片

三代同堂:泰国传统设计手法的新演绎第27张图片

三代同堂:泰国传统设计手法的新演绎第28张图片

三代同堂:泰国传统设计手法的新演绎第29张图片


出处:本文译自www.dezeen.com/,转载请注明出处。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9232 articles)


居住建筑 (2838 articles)


住宅 (2289 articles)


泰国 (130 articles)


曼谷 (69 articles)


Ekar Architects (4 articles)


玻璃 (1442 articles)


木材 (2265 articles)


瓷砖 (134 articles)