网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
请摒弃城乡结合部的固有观念,村民中心也可以很艺术第1张图片

斯洛文尼亚Skorba村民中心
Skorba Village Center

由专筑网饭否,李韧编译

Skorba是斯洛文尼亚古老城镇普图伊(Ptuj)附近的一个小村庄,这里曾经是一座典型聚落模式的村落。时间的流逝和城市的扩张使它发展得过于随机,道路两侧的发展状况各不相同,没有公共空间,也没有明确的村民中心。

Skorba is a small village in the vicinity of Ptuj, Slovenia's oldest town. Once a typical village with a clustered settlement pattern, the passage of years and the proximity of the city caused it to grow out of turn, transforming it into a commuter suburb without a clear structure. The organic growth resulted in a markedly heterogeneous development organised along the access roads, with no public surface layout and without a clearly legible village centre.

请摒弃城乡结合部的固有观念,村民中心也可以很艺术第2张图片

请摒弃城乡结合部的固有观念,村民中心也可以很艺术第3张图片

因此,当地政府在决定建立村庄教堂之后,首先考虑的是如何利用这个机会为村民建造一座中心活动社交空间。村民中心的选址经过精心挑选,该地块曾经有河流经过,同时这也是河岸之间的过渡位置。村民中心靠近社区中心大楼,建筑位于村庄主要道路交叉口。

Consequently, the first consideration following the decision to erect a village chapel was how to use this opportunity to also lay out a central event and socialising space for the villagers. The site for the new village centre was carefully chosen: the plot once contained the village stream source, and this is also the point where the one river terrace bank rises upwards to the other one. The village centre is sited close to the community centre building, at the crossroads of the main paths through the village.

请摒弃城乡结合部的固有观念,村民中心也可以很艺术第4张图片

请摒弃城乡结合部的固有观念,村民中心也可以很艺术第5张图片

村民中心的设计方案极大程度来源于村民的集体意志,村民自发地进行资金筹集工作,这些资金将用于土地的购买与后期的施工。所有这些在项目起草时都必须考虑在内。因此,方案设计并不需要过于酷炫,也不需要运用太多高端技术,相反,它的目标是与周围环境建立适当的关系,并且主要通过清晰的体块和简单材料来构成简约大方的外观形态。

In discussing the new village centre Skorba, it is remarkable that the entire project, from the initial idea to completion, was driven by the initiative of the inhabitants themselves. They took an active part in raising the funds to purchase the plot as well as in the construction, which required many hours of voluntary work by the villagers. All of this had to be taken into account when drafting the project. Therefore, the design does not hinge upon the perfection of every detail and does not feature any high-tech solutions. Instead, it aims to establish an appropriate relationship with its surroundings and a sufficiently bold appearance chiefly by means of a clearly legible volumetric design and simple materiality.

请摒弃城乡结合部的固有观念,村民中心也可以很艺术第6张图片

请摒弃城乡结合部的固有观念,村民中心也可以很艺术第7张图片

请摒弃城乡结合部的固有观念,村民中心也可以很艺术第8张图片

首先要确定的是建筑广场的定位,建筑师将建筑铺地与草地分隔开,形成未来的社交空间,再采用狭窄的通道连接到村庄道路。建筑的两座几何体量稍微倾斜,从而使活动空间规避周围环境的影响,并形成视觉焦点,教堂和看台的体块被抬高,形成了内向的村庄广场。而在倾斜体量的一定高度,建筑师通过平面形式将其截断,这就形成了建筑的屋面,从而让建筑的各要素完整存在。

The first step in defining the space is the siting of the triangular surface of the new square in the centre of the vacant plot. The paved surface, clearly separate from the grassy surroundings, defines the future socialising space. The surface then employs a narrow access path to connect to the road passing by. The central part, created by the section of the geometries of both paved surfaces, is given a slight dip, which shelters the event space from the impacts of the surroundings and directs all users' gazes towards the centre. Next, the volumes of the chapel and the grandstands are raised to create an introverted village square. The final device in designing the new village square is the truncation of the raised volumes by means of a uniform plane which creates an impression of a virtual roof and completes the structure's form.

请摒弃城乡结合部的固有观念,村民中心也可以很艺术第9张图片

整座建筑均由白色混凝土制成。简单材料和独特体块的结合创造了一个有吸引力的公共空间,其大胆的外观甚至具有一定的标志性。

The entire structure is made of a uniform material - white concrete. The combination of simple materiality and emphasised volumes creates an attractive spatial element, its appearance sufficiently bold to drown the heterogeneous structure of the surroundings and mark the significance of the area.

请摒弃城乡结合部的固有观念,村民中心也可以很艺术第10张图片

请摒弃城乡结合部的固有观念,村民中心也可以很艺术第11张图片

请摒弃城乡结合部的固有观念,村民中心也可以很艺术第12张图片

请摒弃城乡结合部的固有观念,村民中心也可以很艺术第13张图片

请摒弃城乡结合部的固有观念,村民中心也可以很艺术第14张图片

请摒弃城乡结合部的固有观念,村民中心也可以很艺术第15张图片

请摒弃城乡结合部的固有观念,村民中心也可以很艺术第16张图片

请摒弃城乡结合部的固有观念,村民中心也可以很艺术第17张图片

请摒弃城乡结合部的固有观念,村民中心也可以很艺术第18张图片

请摒弃城乡结合部的固有观念,村民中心也可以很艺术第19张图片

项目:Skorba村民中心
类型: 委托项目
开始时间:2011年
建成时间:2017年
面积:300平方米
建筑面积:300平方米
场地面积:1.430平方米
占地面积:300平方米
费用:120.000欧元
客户:Hajdina Municipality
位置:斯洛文尼亚
坐标:46o25'13,34''N 15o50'08,51''E
建筑设计:ENOTA
状态:已建成
公司职责:建筑设计
其他信息:项目团队:Dean Lah, Milan Tomac, Nebojša Vertovšek, Alja Černe Mazalin, Nuša Završnik Šilec, Tjaž Bauer, Polona Ruparčič
合作伙伴:Elea iC (结构)
摄影:Miran Kambič

project: Skorba Village Center
type: commission
year: 2011
status: completed 2017
size: 300 m2
gross floor area: 300 m2
site: 1.430 m2
footprint: 300 m2
cost: 120.000 EUR
client: Hajdina Municipality
location: Skorba, Slovenia
coordinates: 46o25'13,34''N 15o50'08,51''E
architecture: ENOTA
Status: Built
Location: Skorba, SI
Firm Role: Architect
Additional Credits: project team Dean Lah, Milan Tomac, Nebojša Vertovšek, Alja Černe Mazalin, Nuša Završnik Šilec, Tjaž Bauer, Polona Ruparčič
Collaborators: Elea iC (structural engineering)
photo Miran Kambič


出处:本文译自archinect.com/,转载请注明出处。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9494 articles)


市政建筑 (149 articles)


斯洛文尼亚 (28 articles)


2017 (761 articles)


混凝土 (2270 articles)


白色建筑 (15 articles)