网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
社区人建造自己的社区中心第1张图片


瑞士Quartiertreffpunkt社区中心
Quartiertreffpunkt Community Center / Focketyn Del Rio Studio

由专筑网小R编译

来自建筑事务所的描述:Quartiertreffpunkt 社区中心由Focketyn Del Rio工作室(FDRS)设计,这是一个小尺度但却有影响力的翻新项目。这个全新的社区中心构成了促进社区多样化发展的环境,可以用于团体和个人活动。建筑师应用最简单的措施获得了极大的灵活性,这里成为了当地的社交场所。

Text description provided by the architects. With “Quartiertreffpunkt,” FDRS completed a small scale but impactful refurbishment project. This new neighborhood community center was designed to create an environment where various communities can thrive, and group activities can unfold and develop. Re-conceptualized for maximum flexibility with minimalist interventions, the room, which was merely an empty vessel, has now become a social hub.

社区人建造自己的社区中心第2张图片


空间经过重新粉刷,特征十分微妙,现有的灯光和酒吧重新组织,房间的前侧和后侧都添加了两个抬高的木结构。

Operating in a surprisingly subtle fashion, space was repainted, and existing lighting and the existing bar was reorganized, and two elevated wooden structures were added to the front and the back of the room.

社区人建造自己的社区中心第3张图片


社区人建造自己的社区中心第4张图片


社区人建造自己的社区中心第5张图片


室内外之间的木材元素起到了积极的作用,一些伸缩式家具可以调整空间的比例,它们具有一定的高度,沿着房间的长边一侧布局,并且保持着空间的平衡。在空间的一侧有着戏剧性的空白画布,孩子们可以在这里表达想象力,整体看起来就像是一座山,具有内在逻辑的自然元素。虽然一眼看去,这里并没有明确的功能,但是可以让孩子们把自己的想法表达出来,在另一侧,空间有着轻盈的两个平台,它们沿着现有的坡道而布局,另外,透明度不断地升高,让人联想起曼妙的风景。这两个元素构成了语汇的持续对话,在空间两侧之间创造了连接。

These wooden elements actively mediate between the interior and the exterior, re-proportioning the space with the introduction of scalable pieces of furniture that create height and balance along the length of the room. On one side, there is a playfulness and a blank canvas that speaks to a child’s imagination. Almost like a mountain, it is a natural element with an internal logic. At first glance, it lacks a clear use, allowing children to project their own ideas onto this module. On the other side, there is a light and whimsical component which consists of two platforms, following the slope of an existing ramp. More precise, with heightened transparency, it is reminiscent of a landscape. These two elements create a formal language that runs in continuous dialogue: the palings talk to each other, communicating between the two sides.

社区人建造自己的社区中心第6张图片


QTP社区中心已经成为了这样一个场所,人们在此留下足迹,构成了空间的特征,这个极简化空间承载了社区的活动,是社区凝聚力的催化剂。建筑师认为:“我们的目标是优化社区空间,我们不断地反问,是否能在有限的条件下提升设计的品质?”

QTP has become a place where the character of the space is defined by the people who leave their tracks in various forms. Used by a wide range of occupants, this minimal space has become a generator of community activism and cohesion. Miquel del Rio: “Our goal was to optimize this space for its community. We asked ourselves: How can we offer a high-quality design with a limited amount of resources?”

社区人建造自己的社区中心第7张图片


QTP社区中心有着极致的当地与可持续策略,建筑师将其称为“零公里”建筑。建筑师说:“与项目相关的所有内容都是在附近完成的。我们的工作室就在场地角落,而木材工艺的制作大约距离场地50米左右。电力和油漆工人都是来自当地经营已久的公司。他们帮助这个项目的实施,在不断地沟通中,我们努力让彼此配合得更加完美。所以你也许会说,QTP不仅仅是为社区而设计,更大程度而言,它也由社区而建造。”

QTP was generated with an extremely local and sustainable approach FDRS likes to call “zero kilometers” architecture. Miquel del Rio: “Everything related to the project was achieved in an extremely close radius to the location. Our office is right around the corner of the site. The craftsman who did the woodwork is 50 meters away. The electrician and the painters are both from long-existing firms deeply rooted in Kleinhüningen. These people helped us push the project: In an unbroken conversation, we managed to develop it together. So you could say that QTP was not only designed for the community but in a larger sense, it was also built by the community.”

社区人建造自己的社区中心第8张图片


QTP社区中心是一系列“游击队项目”中的小规模部分,这些项目一般是在高度当地背景下的小资源空间,除了这座社区中心,FDRS近期还完成了Parterre项目,以及Kaserne文化中心的改造,这个项目预计在2021年完工。

QTP is part of a series of small interventions FDRS calls “Guerilla Projects.” These are smaller-scale realizations that operate with fewer resources in a highly local context. Besides Quartiertreffpunkt, FDRS has recently completed the Parterre Project and is currently working on the transformation of the Kaserne Cultural Center, whose completion is anticipated in 2021.

社区人建造自己的社区中心第9张图片


社区人建造自己的社区中心第10张图片


建筑设计:Focketyn Del Rio Studio
地点:瑞士 巴塞尔
类型:社区中心/翻新
面积:90.0 m2
时间:2019年
摄影:Adrià Goula
主创建筑师:Focketyn del Rio Studio
设计团队:Hans Focketyn, Miquel del Rio, Joshua Thompson, Santiago Martínez, Tomas Guerra
客户:KLŸCK Quartiertreffpunkt Klybeck/Kleinhüningen
木材工艺:Südquai, Basel, Switzerland
电力:Moritz Hunziker AG, Basel, Switzerland

COMMUNITY CENTER, RENOVATION
BASEL, SWITZERLAND
Architects: Focketyn Del Rio Studio
Area: 90.0 m2
Year: 2019
Photographs: Adrià Goula
Lead Architects: Focketyn del Rio Studio
Design Team: Hans Focketyn, Miquel del Rio, Joshua Thompson, Santiago Martínez, Tomas Guerra
Clients: KLŸCK Quartiertreffpunkt Klybeck/Kleinhüningen
Woodwork: Südquai, Basel, Switzerland
Electrician: Moritz Hunziker AG, Basel, Switzerland
        
【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (11240 articles)


公共建筑 (129 articles)


社区中心 (53 articles)


翻新 (33 articles)


瑞士 (258 articles)


巴塞尔 (21 articles)


2019 (563 articles)


木材 (2836 articles)