网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
本文转载自孚思厅

Sardinera住宅位于El Portixol和Cala Blanca之间一座小山的山顶上,四周景观条件得天独厚,不仅环绕着郁郁葱葱的植被,而且与附近的海峡紧紧相连,可面朝地中海,坐观碧波海景。

Located in a setting of great beauty and valuable landscape, in front of the Mediterranean Sea, between El Portixol and Cala Blanca, the Sardinera House lays on the top of a hillside, lined by a headland entering the sea on a bay of turquoise waters.

独特的地理位置

“项目设计的初衷是希望借助场地得天独厚的地理条件,塑造平静的沉思环境,身处其中,可以让人体验并享受到这里的全景景观”。

UNIQUE LOCATION


“The original idea for the design was based on enjoying and enhancing the panoramic views of the setting, by creating a relaxing contemplative environment that allows enjoying the experience provided by the place.”


▼远观SARDINERA住宅,view SARDINERA house from a distance

SARDINERA住宅,西班牙 / RAMON ESTEVE ESTUDIO第1张图片


与地中海的互动


室外空间被设计成室内空间的延伸。通过束缚着建筑的线条,以相同的方式也束缚着植被,路面,水池和室外照明设施。 花园分为几个具有不同特征的区域。其中的每个区域都是独立的,但同属地中海花园风格。在阳光充足的入口处,种植着一些橄榄树,其粗壮、扭曲的树干,体现着个性且优雅气质。山坡区域重现了典型的海边台地的样貌。不同种有松树,橘树和草本植物,由由石墙包围,并连接到花园和地下室。


INTERACTION WITH THE MEDITERRANEAN

The outdoor space has been designed as an extension of the indoor space. The lines that define the building are drawn beyond the walls, marking the patterns of the vegetation, the pavement, the pool and the outdoor lighting. The garden displays several zones with very different features. Each outdoor zone is singular but belongs to the same concept of a homogeneous indigenous Mediterranean garden. The flat and sunny entrance area, contains some olive trees with big twisted trunks that give personality and elegance to the access. The sloping area recreates the typical terraces of the hillsides by the sea. Pine trees, citrus trees and herbal plants are displayed on these different levels, contained by masonry walls that links the garden to the basement of the house.


结果是在这所房子的每个室内房间或室外区域都可以看到大海。”

“It results in a house with several spaces where the sea can be contemplated, from each of its indoor rooms or outdoor areas.”


▼山坡重塑了地中海台地的样貌,the sloping area recreates the typical terraces of  the Mediterranean area

SARDINERA住宅,西班牙 / RAMON ESTEVE ESTUDIO第2张图片


▼入口区域保留着反映当地风貌的橄榄树,at entrance area, contains some Mediterranean olive trees.


SARDINERA住宅,西班牙 / RAMON ESTEVE ESTUDIO第3张图片


体量感和轻盈感


该建筑由一组向不同方向展开的混凝土墙构成,通过压缩和扩大视野的方式,在室内呈现出不同的景象。垂直立面在悬臂的支撑下延伸向海面,构成了围绕大露台的悬挑阳台。 由于结构体的支撑,这些悬臂并不依靠墙体,而是装配在墙体之间,从而增加了视觉张力,营造出矛盾的重量感和失重感。


MASSIVENESS & LIGHTNESS

A set of concrete walls exhibited facing different directions, compressing and expanding the views and generating several images. The vertical surfaces are limited horizontally by long cantilevers that extend towards the sea, thus creating verandas that enclose the large terrace. Because of their constructive system, these cantilever don’t lean on the walls, but fit in between them, thus increasing the visual tension and generating paradoxical sensations of massiveness and weightlessness.


“由于建造材料极富表现力,因此使房子开起来具有了强烈的结构感。白色的木材和刷过白色涂料的混凝土构建有时看起来很像,尤其是在侧窗户部位”。

“The house has a strong tectonic character because of its expressive materials. The texture of the white concrete poured into the white timber have achieved such a resemblance that they sometimes seem the same, as it becomes apparent in the lateral windows.”


▼SARDINERA住宅面海一侧,the facade of SARDINERA house facing the sea

SARDINERA住宅,西班牙 / RAMON ESTEVE ESTUDIO第4张图片


▼室外泳池与地中海遥相呼应,the outdoor pool echoes with the Mediterranean sea


SARDINERA住宅,西班牙 / RAMON ESTEVE ESTUDIO第5张图片


SARDINERA住宅,西班牙 / RAMON ESTEVE ESTUDIO第6张图片


▼出挑的大屋檐提供了遮荫的室外空间,overhang big eave provides an comfortable outdoor space with shade


SARDINERA住宅,西班牙 / RAMON ESTEVE ESTUDIO第7张图片


房子的两面


该建筑纵向上的两个立面呈现风格对立的形式。入口正面,采用白色Accoya木材制成的自动调节百叶窗系统作为保护,密闭且不透光。 不仅可以避免阳光的暴晒,而且限制了来自于街上窥探。而东立面则表现得更加通透。混凝土墙体之间由整面玻璃窗密封,并由悬臂和扭曲的窗帘保护,体现地中海风格。


TWO SIDES-ONE HOUSE

The longitudinal façades of the house are opposite. The entrance façade, hermetical and opaque, is protected by an automatic system of adjustable shutters made of whitened Accoya wood. It protects the façade from the sun exposition and, at the same time, limits the viewing from the street. On the contrary, the East façade is much more permeable and transparent. The concrete vertical surfaces are sealed with large glass panes, protected by cantilevers and twisting curtains that bring an ethereal Mediterranean atmosphere


▼密闭的入口区域,sealed entrance area

SARDINERA住宅,西班牙 / RAMON ESTEVE ESTUDIO第8张图片


SARDINERA住宅,西班牙 / RAMON ESTEVE ESTUDIO第9张图片


可视过程


“房子反映出了施工过程。所有结构部件均由外露的混凝土制成的,而表面则采用了木材和玻璃”。


VISIBLE PROCESS

“The house reflects the construction process. All structural parts are made of exposed concrete, while the enclosure is made of timber and glass.”


▼建筑外形体现着混凝土简约的结构感,the facades reflect the simple structure of concrete

SARDINERA住宅,西班牙 / RAMON ESTEVE ESTUDIO第10张图片


可观海景的平台


该建筑体前设有一条带围墙的过道,可以看到海景,并访客提供与地平线第一次接触的机会。 休息室设在建筑的一层,和白色混凝土墙相连。两者间种有一些植被,将花园引入建筑,加强了室内外的联系。而每间休息室都可以通过自己的阳台看到外部景观。


LEVEL WITH A SEA FRONT

There is an access through a double-height volume with side walls aiming the view at the sea and offering the visitor a first contact with the horizon. The day rooms are on the ground floor, as part of a fluid set articulated by the white concrete walls. Some vegetation is introduced in the in-between spaces, bringing the garden into the house. Each room opens towards the horizon through its own veranda.


▼入口可观海景的过道,an access offering the sea view

SARDINERA住宅,西班牙 / RAMON ESTEVE ESTUDIO第11张图片


白色元素


混凝土结构由于是使用木材模具塑形,因此表面的木纹理很明显,从而与木质百叶窗,天花板,墙壁和家具建立了联系。白色调几乎覆盖了这座建筑的所有元素,但借助元素的不同质感,营造出了微妙的纹理差别。而由当地的石材垒建的基础墙体为这个白色混凝土体块提供了一个基底,并将该建筑物与周边景观联系了起来。


THE WHITE ELEMENT

The texture produced by the print of the timber formwork is noticeable on the concrete surface, thus establishing a common language with the white-shaded timber used in blinds, ceilings, party walls and furniture. A white hue covers all the element, which are different just because of its material, generating subtle changes of texture. The local stone masonry walls build a base for the white concrete volumes to stand on and also link the building to the landscape.


▼建筑的混凝土结构体犹豫由木材模具塑形,因而呈现出明显的木纹,the texture produced by the print of the timber formwork is noticeable on the concrete surface.

SARDINERA住宅,西班牙 / RAMON ESTEVE ESTUDIO第12张图片


SARDINERA住宅,西班牙 / RAMON ESTEVE ESTUDIO第13张图片


框景


起居室还发挥了一个独特的作用:其内六米高的玻璃角构成了观海最佳地点。纵观整个建筑,从内到外,几乎每一空间都可以观海、冥想。


FRAMING THE VIEW

The living room takes on a role and a unique dimension, a corner of glass of six meters in height frame the best views of the sea. Throughout the whole house are generated multiple spaces from which to contemplate it, so much as from each one of their inner rooms all the way to the exterior spaces.


“客厅的主要作用和特色,就是提供了一个可以观看最佳海景的玻璃角”。

“The living room has a main role and a singular feature, a glass corner framing the best views of the sea”


▼建筑轮廓围合出了有轮廓的海景,the frameworks of the building envelop the contoured sea view

SARDINERA住宅,西班牙 / RAMON ESTEVE ESTUDIO第14张图片


“由于向外看的视野被建筑和泳池的边缘限制,因此勾勒出了景观的范围”


“The views outwards are framed between the architectural surfaces and the pool surface, outlined on the horizon.”


SARDINERA住宅,西班牙 / RAMON ESTEVE ESTUDIO第15张图片


▼可以看到海景的区域基本覆盖了该建筑的每个房间, the sea view area covers almost every room in the building


SARDINERA住宅,西班牙 / RAMON ESTEVE ESTUDIO第16张图片


▼从卧室可以看到通透的海景, sea view can be seen from every bedroom


SARDINERA住宅,西班牙 / RAMON ESTEVE ESTUDIO第17张图片


打开的角落


一层划分出的每一单元空间内都有一间卧室。 卧室内,用玻璃角代替了以往的墙壁作房间正面的做法,以提供更有趣的室外全景。 每个房间都有一个类似于凸窗的小型玻璃阳台,由悬臂支撑,以增强观海的视觉效果。


OPENING THE CORNERS

Each volume on the first floor hosts a bedroom. Instead of allowing frontal views framed by the walls, the glass corners offer much more interesting panoramic views. Each room has a small glass balcony, similar to a bay window, set back of the boundary of the cantilever, to enhance the visual importance of the horizontal surfaces.


▼六米高的玻璃角构成了观海最佳地点,a corner of glass of six meters in height frame the best views of the sea

SARDINERA住宅,西班牙 / RAMON ESTEVE ESTUDIO第18张图片


SARDINERA住宅,西班牙 / RAMON ESTEVE ESTUDIO第19张图片


AD HOC设计


该建筑的室内设计由RamónEsteve工作室独立完成。 路面由白色抛光混凝土铺砌,内外相连。所有木材都使用的是白色Accoya木。浴室的大吊椅由天然石材制成。花瓶则由不同色调的抛光混凝土制成。两个游泳池都有一个铺有鹅卵石的休息区。


AD HOC DESIGN

The interior design has been totally made by Ramón Esteve studio. The pavement is made of off-white polished concrete, continuous both inside and outside. All the timber is whitened Accoya wood.The large hanging benches in the bathrooms are made of natural stone. The pool vases are also made of polished concrete in different tones. There is a lounge area by both swimming pools, de ned by its at cobblestone pavement.  


功能性雕塑

楼梯被设计成了一个雕塑元素。通过半透明的玻璃台阶可以看到大海。这种设计手法还可以让自然光线到达地下室。在晚上,台阶就像地下室的照明灯。 旁边扶手是一面倾斜的矮墙,使用了和建造建筑墙壁相同的做法。


A FUNCTIONAL SCULPTURE

The staircase has been developed as a sculptural element. The sea is visible through its translucent glass steps. This transparency also allows the natural light to reach the basement. At night, the steps light up as a lamp. The banister is a sloping surface that follows the same idea than the architectural walls.


▼玻璃楼梯, staircase with glass steps

SARDINERA住宅,西班牙 / RAMON ESTEVE ESTUDIO第20张图片


SARDINERA住宅,西班牙 / RAMON ESTEVE ESTUDIO第21张图片


连接的水体


在地下室,除了服务间和停车场之外,还设有一些客房,以及一个健身房和一个室内游泳池,还有桑拿室和更衣室。


THE WATER CONNECTION

On the basement floor, besides service and parking areas, there are some guest bedrooms, a gym and an indoor pool, with a sauna and a dressing room.


“室内和室外游泳池是不同的,但通过纵向的窗户连接。室外游泳池的水会通过这些窗子,在室内游泳池里射下投影。

“The indoor and outdoor pools are on different poors but linked by a longitudinal window. Through it, the water of the outdoor pool casts shadows over the indoor pool.”


▼室内游泳池, indoor pool

SARDINERA住宅,西班牙 / RAMON ESTEVE ESTUDIO第22张图片


SARDINERA住宅,西班牙 / RAMON ESTEVE ESTUDIO第23张图片


美观且高效


该建筑一直遵照可持续性标准进行设计,并且已经获得了节能A级证书。建筑铺装下装有一个真空蓄能系统,用来加热室内和游泳池中的水。并通过地热补充能量。建筑呈东西向布局,以满足空气流通和采光充足。东立面受几个大型悬臂梁保护,而西立面则笼罩着一层由马达驱动的可调节的木板装置,在夏季,不同的打开角度会营造出不同的遮阳、通风效果;而在冬季,打开后可以获得充足的采光。大玻璃窗表面覆有隔热和隔音的双层涂层,并具有阳光控制功能。 另外,建筑表面由十厘米高密度挤压的聚苯乙烯环绕,确保绝热。在室外游泳池下设置了一个10万升的地下水箱,储存雨水,而后用于灌溉。花园的地被植则可以被被渗出的雨水浇灌。在植物景观营造方面,该项目中使用的均是当地物种,不仅能和周围环境很好地容和在一起,而且对水的消耗相对较少。整个房子通过家庭自动化管理系统进行管理,涉及空调,照明,灌溉等方面,以便对住房的能源消耗进行优化。


BEAUTIFUL AND EFFICIENT

The housing has been designed by sustainable criteria and has obtained the energy certification A. Situated on one of the decks is a system of vacuum tubes that, using accumulators, heat the interior hot water and of the swimming pools. This solution is complemented with a heat pump that is powered by a system of wells of geothermal energy.The house is oriented east-west to ensure the exploitation of the natural currents of air and sunlight. The east façade is protected by overhangs, while the west façade has an enclosure formed by a blade motorized steerable and adjustable, which protect in the summer of sunlight allowing for the passage of the breezes, in winter it is open by capturing the sun. In the large glass surfaces has been provided a double coating with thermal and acoustic insulation with solar control. In addition, the housing presents a wraparound of ten centimeters of extruded polystyrene, high density, which ensures a high thermal insulation. Under the outdoor swimming pool has been prepared an underground tank of 100,000 liters, where the rainwater is channeled subsequently for the use of irrigation. The groundcover vegetation of the garden is watered by exudation。The species used in the landscaping are native to providing a high level of integration in the environment and rational behavior of the species, with a consistent and controlled consumption of water resources. The entire House is administered through a system of home automation management, from the air conditioning, lighting, irrigation, in such a way that the energy consumption of the housing is managed optimally.


▼可调节遮光板,以营造不同的通风采光效果,the façade with adjustable enclosure could provide passage of the breezes and sunshine

SARDINERA住宅,西班牙 / RAMON ESTEVE ESTUDIO第24张图片


SARDINERA住宅,西班牙 / RAMON ESTEVE ESTUDIO第25张图片


照明


该建筑通体使用的都是可调节的LED照明设计。室外灯光方向均遵照建筑墙体方向。


BUILDING WITH LIGHT

All the lights in the house are adjustable LED integrated in the architecture. Outdoors, the lines of lighting draw the same direction than the walls of the house.


▼与建筑相配合的照明设计,lighting design compatible with architecture

SARDINERA住宅,西班牙 / RAMON ESTEVE ESTUDIO第26张图片


SARDINERA住宅,西班牙 / RAMON ESTEVE ESTUDIO第27张图片


SARDINERA住宅,西班牙 / RAMON ESTEVE ESTUDIO第28张图片


SARDINERA住宅,西班牙 / RAMON ESTEVE ESTUDIO第29张图片


▼建筑平面图,plan


SARDINERA住宅,西班牙 / RAMON ESTEVE ESTUDIO第30张图片


               
【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

设计头条 (2931 articles)


孚思厅 (11 articles)


建筑 (8983 articles)


居住建筑 (2772 articles)


住宅 (2231 articles)


西班牙 (590 articles)


露台 (128 articles)


混凝土墙 (22 articles)


泳池 (22 articles)


地下室 (17 articles)