网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
“废旧工厂”的“第二春”第1张图片

工厂翻新成为艺术家工作室
Feilden Clegg Bradley helps Bryan Adams create artist ateliers in refurbished Berlin factory

由专筑网姚小俊,曹逸希编译

英国Feilden Clegg Bradley建筑事务所与音乐家布莱恩•亚当斯(Bryan Adams)合作,将柏林东南部的一座废弃的厂房改造成一个多用途的创意工作室。

Spreehalle大楼坐落于施普雷河畔的柏林Treptow-Kopernick区,它始建于1910年,是德国电子品牌AEG公司旧工业园区的一部分。

British firm Feilden Clegg Bradley Studios has worked with musician Bryan Adams to transform a disused factory in southeast Berlin into a mixed-use complex containing a cluster of creative studios.
The Spreehalle building is located in Berlin's Treptow-Kopernick district on the banks of the river Spree. It was originally constructed in 1910 and is part of a former industrial complex established by German electronics brand AEG.

“废旧工厂”的“第二春”第2张图片

亚当斯是加拿大籍音乐家,同时也是一名摄影师。他在2013年购买了这座建筑。随后他与Feilden Clegg Bradley事务所展开了密切的合作,在德国本土的Hoidn Wang Partner和Sauerzapfe Architekten建筑事务所的帮助下对其进行了翻新。

他们对原始的砖混结构进行了现代化的改造,并扩展出了许多独立的阁楼空间,供许多小型创意公司用来做办公室,亚当斯也为自己留下了两间,用来当做摄影工作室。

Adams bought the building in 2013. The Canadian musician – who is also a photographer – then worked closely with Feilden Clegg Bradley to renovate it, with help from local studios Hoidn Wang Partner and Sauerzapfe Architekten.
The team modernised the original brick structure and its subsequent extensions to create a series of lofts, offices and galleries that will be occupied by various creatives and small businesses, with Adams himself taking on two of the spaces for his own photography studio.

“废旧工厂”的“第二春”第3张图片

Feilden Clegg Bradley建筑事务所将这些工作室的设计理念描述为“工业化,简单化,直截了当的,同时兼具不确定性。”

该设计背后的想法是为用户提供“原始的空间”,而内部的装修则由用户自己决定。

Feilden Clegg Bradley described the design ambition for the ateliers as "industrial, simple, straightforward but above all indeterminate".
"The idea behind the scheme is to provide 'raw space' – space and volume to be fitted out by the end users," said the team.

“废旧工厂”的“第二春”第4张图片

工厂原先的双层大厅被分成两个侧房,分布在中庭的两侧。为将其改造成公共区域,建筑师拆除了部分屋顶,但是原来的金属框架并没有拆除,目的是想要保留建筑原先的部分风格。

每个侧房又被分成了两个大房间,而原始的钢结构和砖结构尽可能地保存了下来。

The factory's double-bay hall is now separated into two wings positioned on either side of an open courtyard. The architects removed a section of the roof to create this communal area but left its metal framework in place to help evoke the original space.
Each of the wings is separated into two large rooms, where the original steel and brick structure is preserved and displayed as much as possible.

“废旧工厂”的“第二春”第5张图片

当地的管理委员会要求改造后的建筑应该成为一个多用途的综合性公共空间,咖啡馆或书店也将会占据其中的部分公共空间。

沿着东侧新扩建的双层取代了以前的单层厕所,并且与这一侧的工作室相连,形成了一个更大的空间。

A cafe or bookshop is expected to occupy one of these spaces, thereby fulfilling part of the council's requirements that the regenerated building should become a mixed-use complex incorporating public amenities.
A new double-height extension along the eastern edge replaces a former single-storey toilet block and can be connected with the studios on this side to create an enlarged space if required.

“废旧工厂”的“第二春”第6张图片

连接大楼西侧的一幢单层办公楼经过改造和扩建,可进一步容纳8个工作室。

现有的两层楼的顶部被隔开,顶层内形成一个新的双层空间,为明亮的房间创造出新的空间,这个工业夹层使用镀锌钢结构和木材制成。

A single-storey office wing adjoining the western side of the building was adapted and extended to accommodate eight further studios.
The existing two floors were left as found and a new double-height volume was added on top to create space for bright rooms incorporating industrial mezzanines made from galvanised-steel and sawn-timber.

“废旧工厂”的“第二春”第7张图片

屋顶灯沿南北方向一字排开,照亮了混凝土材质的内部空间,玻璃推拉门延伸到一侧的阳台上朝向街区,站在阳台上还可以看到河边的景色。

Linear north-facing roof lights illuminate the concrete-lined spaces, while large glazed sliding doors open onto a balcony that extends along one side of the block and offers views of the river.

“废旧工厂”的“第二春”第8张图片

Feilden Clegg Bradley建筑事务所总部位于伦敦,在教育、住房、总体规划和城市设计以及艺术和历史建筑的创造性再利用等项目上有将近40年的设计经验。

该公司之前为保护格洛塞特郡得一处罗马别墅遗迹而设立了一个被落叶松所覆盖的防空洞,同时还使用一系列木质及金属的楼梯、桥梁扩建了曼彻斯特艺术学院。

Feilden Clegg Bradley is based in London and has worked for almost four decades on projects ranging from education, housing, masterplanning and urban design, to places for art and the creative reuse of historic buildings.
The firm previously created a larch-clad shelter to protect the remains of a Roman villa in Gloucestershire, and developed an extension to the Manchester School of Art featuring a series of wood and metal staircases and bridges.

“废旧工厂”的“第二春”第9张图片

Spreehalle 的翻新旨在为柏林滨河Treptow-Kopernick区的的重建做出贡献,该街区的重建由当地委员会领导。

到现在,该项目已经建成了一个新的公共广场和一座步行桥。

摄影:Werner Huthmacher

The renovation of the Spreehalle is designed to contribute towards the ongoing regeneration of the Berlin's riverside Treptow-Kopernick neighbourhood, which is being led by the local council.
The project has already seen the creation of a new public square and a pedestrian bridge.
Photography is by Werner Huthmacher.

“废旧工厂”的“第二春”第10张图片

“废旧工厂”的“第二春”第11张图片

“废旧工厂”的“第二春”第12张图片

“废旧工厂”的“第二春”第13张图片

“废旧工厂”的“第二春”第14张图片

“废旧工厂”的“第二春”第15张图片

“废旧工厂”的“第二春”第16张图片

项目信息:
客户:Bryan Adams
建筑设计:Feilden Clegg Bradley Studios, Hoidn Wang Partner, Sauerzapfe Architekten
结构设计:CRP Bauingenieure
服务设计:Planende Ingenieure
消防设计:Berliner Brandschutz

Project credits:
Client: Bryan Adams
Architects: Feilden Clegg Bradley Studios, Hoidn Wang Partner, Sauerzapfe Architekten
Structural engineer: CRP Bauingenieure
Services engineer: Planende Ingenieure
Fire engineer: Berliner Brandschutz


出处:本文译自www.dezeen.com/,转载请注明出处。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

室内 (1730 articles)


办公空间 (268 articles)


工作室 (394 articles)


旧厂房改造 (7 articles)


德国 (338 articles)


柏林 (92 articles)


Feilden Clegg Bradley Studios (3 articles)


木材 (2438 articles)


镀锌钢 (11 articles)