网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
底层商店,上层住宅的建筑设计,更要处理好两者关系第1张图片

铃木建筑事务所在GréSquare住宅结合了居住和商店两功能
Suzuki Architects combines a home and shop at Gré Square House

由专筑网缕夕,王帅编译

这座位于日本静冈的盒子建筑,外立面为波纹金属外墙,墙上有大型开口,这座底层为商店,二层为住宅的建筑构成了街区独特的景观。

Large openings in the corrugated-metal facades of this boxy building in Shizuoka, Japan, frame views of the neighbourhood from a shop on the ground floor and residence above.

底层商店,上层住宅的建筑设计,更要处理好两者关系第2张图片

这座GréSquare住宅由东京铃木建筑事务所设计,建筑底层的商铺主要出售天然材料制成的服装和其他产品。

该建筑底层为商铺及包含了厨房、卫生间和储藏区的服务空间。

业主的母亲居住在明亮而紧凑的二楼,该楼层设有一个开放式的客厅,卧室和浴室位于客厅两侧。

该建筑的功能形式类似于建筑事务所为东京一理发师和作家设计的另一个家庭和工作综合空间。

Tokyo studio Suzuki Architects designed Gré Square House for a client who runs a business selling clothes and other products made from natural materials.
The building's ground floor is occupied by a shop and its related service spaces, including a kitchen, toilet and storage area.
The client's mother lives in a compact but bright apartment on the upper storey, which features an open-plan living area flanked by a bedroom and bathroom.
The property is similar to another combined home and workspacethat the studio designed for a hairdresser and a writer in Tokyo.

底层商店,上层住宅的建筑设计,更要处理好两者关系第3张图片

GréSquare 住宅位于日本静冈市郊区的Nihondaira景区附近,景区可以遥遥望见富士山。

这个社区以老农舍、茶田、新建住宅和沿着街道布置的小商店混合而成,这些商店沿着山丘逐间布置。

Gré Square House is located near the Nihondaira scenic area on the outskirts of the city of Shizuoka, which is known for its views of Mount Fuji.
The neighbourhood features a mixture of old farmhouses, tea fields, new housing developments and small shops arranged along streets that ascend gently into the hills.

底层商店,上层住宅的建筑设计,更要处理好两者关系第4张图片

由建筑师山村久子(Hisako Yamamura)和铃木浩介(Kosuke Suzuki)率领的工作室将建筑设计成一个简单的立方体,外墙上开着大大的洞口,使室内有充足的光照和新鲜空气。

建筑师说:“我们设计的第一步就是确保房屋与周围的环境和谐共存,同时我们思考如何使用隔墙将房屋与周边隔开,来保证客户的隐私。”

“随后我们在建筑的不同朝向上开了洞,这增加了建筑内部的视野,也使建筑看上去空间更大了。”

The studio led by architects Hisako Yamamura and Kosuke Suzuki designed the building as a simple cuboid punctured by large openings that enable plenty of natural light and air to reach the interiors.
"Our first step toward ensuring a smooth coexistence between the house and its surroundings was to think about how walls could be used to provide a sense of separation from the neighbourhood and modulate the residents' level of privacy," said the architects.
"We next opened up the house in directions that brought in views and a feeling of depth."

底层商店,上层住宅的建筑设计,更要处理好两者关系第5张图片

木制框架结构外部包覆着波纹金属板,而木质窗框和一层甲板都使用了暖色的材料,在视觉上形成鲜明的对比。

底层的商店旁边有一条通过碎石的道路,经过入口处的展示橱窗。

The timber-framed structure is clad externally in a homogenous surface of corrugated metal, with wooden window frames and a first-floor deck introducing a warm material contrast.
The ground-floor shop features a display window next to a path that leads from the road across a gravel garden to the glazed entrance.

底层商店,上层住宅的建筑设计,更要处理好两者关系第6张图片

两面外墙上都设有推拉门,合上推拉门便连通了室内外的空间。内部设有简单的独立式家具和外露的天花板横梁,与厨房和储藏室的木门相辅相成。

楼梯通过垂直街道的住宅一楼的一个专门入口通向上面,穿过楼梯就来到可以俯瞰周边社区的露台上,露台与主要居住空间通过推拉门连接。

Sliding doors set into two of the facades can retract to open the space up to the outdoors. The interior features simple freestanding furniture and exposed ceiling beams that complement the wooden doors concealing the kitchen and storeroom.
A staircase leads up from a dedicated entrance off the perpendicular street to the first-floor residence. The stairs culminate at a deck overlooking the surrounding neighbourhood, which is connected by sliding doors to the main living space.

底层商店,上层住宅的建筑设计,更要处理好两者关系第7张图片

建筑师补充说:“我们的目标是将商店与楼上的住宅明确地分开,同时让客户仍然感受到两空间彼此的存在。”

"Our goal was to clearly separate the shop from the residence upstairs while still allowing the users of both spaces to feel each other's reassuring presence," the architects added.

底层商店,上层住宅的建筑设计,更要处理好两者关系第8张图片

底层商店,上层住宅的建筑设计,更要处理好两者关系第9张图片

底层商店,上层住宅的建筑设计,更要处理好两者关系第10张图片

二楼的一端设有明亮开放的休息室,另一端设有厨房和小型用餐区。用户可以打开厨房旁边的大窗户,让空间的空气得以流通。

为了增强室内的开放性,卧室通过滑动木制隔板与居住空间分开。这间客房沿着两侧设有内置储物空间,另一个推拉窗位于空间的另一侧。

摄影:Kenta Hasegawa

The apartment contains a light and open lounge at one end, with a kitchen and small dining area at the other. A large window alongside the kitchen can be opened up to allow breezes to flow through the space.
To enhance the open feel of the interior, the bedroom is separated from the living space by sliding wooden partitions. This room features built-in storage along either side, with another sliding window lining the space at the far end.
Photography is by Kenta Hasegawa.

底层商店,上层住宅的建筑设计,更要处理好两者关系第11张图片

底层商店,上层住宅的建筑设计,更要处理好两者关系第12张图片

底层商店,上层住宅的建筑设计,更要处理好两者关系第13张图片

底层商店,上层住宅的建筑设计,更要处理好两者关系第14张图片

底层商店,上层住宅的建筑设计,更要处理好两者关系第15张图片

底层商店,上层住宅的建筑设计,更要处理好两者关系第16张图片

底层商店,上层住宅的建筑设计,更要处理好两者关系第17张图片

底层商店,上层住宅的建筑设计,更要处理好两者关系第18张图片

项目信息:
主持建筑师:Hisako Yamamura + Kosuke Suzuki / 铃木建筑事务所
结构设计:Seiji Ohkawa / Soso
顾问:Kuwataka Kensetsu

Project credits:
Lead architects: Hisako Yamamura + Kosuke Suzuki/Suzuki Architects
Structural design: Seiji Ohkawa/Soso
Consultants: Kuwataka Kensetsu


出处:本文译自www.dezeen.com/,转载请注明出处。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9258 articles)


居住建筑 (2848 articles)


住宅 (2297 articles)


商店 (69 articles)


日本 (884 articles)


静冈 (5 articles)


金属 (441 articles)


木材 (2272 articles)