网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
功能+美学,来看这所几乎完美的艺术学院第1张图片


Gerrit Rietveld研究院与Sandberg科研机构
Gerrit Rietveld Academy and Sandberg Institute / Studio Paulien Bremmer + Hootsmans Architects

由专筑网小R,王雪纯编译

Gerrit Rietveld研究院与Sandberg科研机构的实用空间较为缺乏,因此需要在场地上建造新建筑,该项目正对着由Gerrit Rietveld设计的大楼,旁侧是一个由Benthem & Crouwel负责的扩建项目。整个园区给这座艺术学校构成了新场所。

‘Driven by lack of space, the Gerrit Rietveld Academie and Sandberg Instituut ordered the construction of a complementary third building on its grounds, opposite the building designed by Gerrit Rietveld and next to the expansion by Benthem & Crouwel. The resulting campus provides this leading art school with a new setting.

功能+美学,来看这所几乎完美的艺术学院第2张图片


功能+美学,来看这所几乎完美的艺术学院第3张图片


使用者的专业与实验。建筑师认为,艺术学院应当贴近社区的特征,因此在学院内发布了一场竞赛,在竞赛中,Fedlev团队胜出。设计师之间的合作让这种使用者的专业空间更加概念化。实验性是这座学院的关键元素,各个学科的结合互动显得尤为关键。

User Expertise and Experiment. With regard to the selection of the architects, the art academy decided to stay close to the character of the community and launch an in-house competition. Fedlev won. This cooperative of designers has turned its user expertise into a concept. ‘Experimentation is key at the academy. This essentially means looking across borders and disciplines.

功能+美学,来看这所几乎完美的艺术学院第4张图片


功能+美学,来看这所几乎完美的艺术学院第5张图片


功能+美学,来看这所几乎完美的艺术学院第6张图片


Fedlev团队创始人兼建筑师Paulien Bremmer认为,学院的自主化功能文化无法满足跨学科的工作方式。因此项目的概念起源于集体化的跨学科教育环境。因此建筑师设计了景观式的建筑空间,以互动为出发点,以制作、沟通、交流为背景。

The autonomous departmental culture of the academy didn’t contribute enough to an interdisciplinary way of working,’ says architect and Fedlev initiator Paulien Bremmer. The starting point for the expansion was a scenario for the creation of a collective, interdisciplinary educational environment. The result is a landscaped building: a backdrop to making, meeting and exchange.  Interaction as a Starting Point.

功能+美学,来看这所几乎完美的艺术学院第7张图片


在设计的初步阶段,Fedlev与Hootsmans建筑事务所共同合作,这座新建筑于2019年1月完工,平面近似长方形,并且有3个楼层,一层位于地下,顶层出挑。建筑的沿街面是木材工作坊和图书馆。一层的空间专为Sandberg研究机构的学生们而设计。建筑内的其他空间则为公众共享,这里包括礼堂、电影工作室、门厅等功能区域。

In the preliminary design stage, Fedlev entered into a partnership with Hootsmans architects. The new building, completed in January 2019, has a rectangular floor plan and consists of three layers, one below ground level and the top one cantilevered. Next to each other on the street side are the wood workshop and the library. The spaces on the first floor are earmarked for students of the Sandberg Instituut. Other spaces in the building are shared, including facilities such as the assembly hall, the auditorium and the film studio.

功能+美学,来看这所几乎完美的艺术学院第8张图片


在地面层,建筑师对现有建筑的平面功能进行了轻微的调整,在建筑的下部构成了公共空间。扩建部分的玻璃立面可以部分打开,让建筑之间产生互动。公共屋顶区域可以用作展览、表演,也可以放置一些临时装置,这么一来,新建筑就被留出了充足的地面空间。建筑师在建筑的不同楼层之间也设计了许多功能区域,促进了跨学科的交流。

At the ground level, a modest reshuffle of the existing buildings’ programmes made room for a shared space around the base of the building. The extension’s glass façade can be opened in many places, facilitating interaction in the space between the buildings. A communal roof area that is suitable for exhibitions, performances and the making of temporary constructions gives the new building back the space the extension occupies on the ground. To stimulate interdisciplinary activity, the architects created project spaces on different floors throughout the buildings.

功能+美学,来看这所几乎完美的艺术学院第9张图片


这些空间给学生提供自由工作与实验的场所。建筑自身也成为了景观,其楼层与功能通过不同的方式连接在一起。建筑内部较为通透,有着视觉的连接特征。这里并没有设置楼梯井与走廊,这让各个实验过程都对外可见,进一步促进了跨学科的交流。

The spaces offer students the opportunity to work and experiment freely, separate from the departmental structure. Architectural Finishing. Part of a landscaped spatiality, the building’s floors and functions are connected in various ways. Transparency and visual links characterize the interior. There are no stairwells or corridors, which means the making process is always visible and interdisciplinary exchange is always possible.

功能+美学,来看这所几乎完美的艺术学院第10张图片


功能+美学,来看这所几乎完美的艺术学院第11张图片


工业风格的地面与墙体让空间看起来更加连续。建筑师在设计方案中结合了“白色空间”的手法,构成了各种各样的空间场所,室内的部分区域由第三方负责设计,从而增加了其中设计手法的丰富性。外部立面的智能轻施工技术满足了自然通风的功能,并且尽可能少地应用了技术装置。

Varying, often industrially executed floors and walls define successive places. The diversity of spaces is increased by the introduction of the ‘white spaces’ in the design: parts of the interior designed and executed by third parties in the community. The smart and low-tech construction of the exterior façade creates natural ventilation and thus keeps the number of technical installations to a minimum.

功能+美学,来看这所几乎完美的艺术学院第12张图片


悬挑与编制钢材立面能够遮挡过于强烈的日光。悬挑体量下方构成了过渡空间。这座建筑如同一座社交场所,其中自然地结合了教育、放松、交流等功能,给当代教育场所构成了具有互动特征的新环境,使用者可以在这里进行充满创意的实验,因此,这是一座充满概念与想法的建筑。

The overhangs and the woven-steel façade limit heating by incident sunlight. Beneath the overhangs are transitional spaces that people can claim as work spaces. The building is a social hub that quite naturally accommodates and spatially connects education, encounter, relaxation and collectivism and in which changing perspectives inform the educational environment. It is an interactive and dynamic setting for making and experimenting; a building that generates ideas, thoughts and works.

功能+美学,来看这所几乎完美的艺术学院第13张图片


功能+美学,来看这所几乎完美的艺术学院第14张图片


功能+美学,来看这所几乎完美的艺术学院第15张图片


功能+美学,来看这所几乎完美的艺术学院第16张图片


功能+美学,来看这所几乎完美的艺术学院第17张图片


功能+美学,来看这所几乎完美的艺术学院第18张图片


功能+美学,来看这所几乎完美的艺术学院第19张图片


功能+美学,来看这所几乎完美的艺术学院第20张图片


功能+美学,来看这所几乎完美的艺术学院第21张图片


功能+美学,来看这所几乎完美的艺术学院第22张图片


建筑设计:Hootsmans Architects, Studio Paulien Bremmer
地点:荷兰,阿姆斯特丹
类别:研究机构
面积:6850.0 ㎡
项目时间:2019年
摄影:Johannes Schwartz, Jeroen Verrecht
结构设计竞赛团队:Paulien Bremmer with Maze de Boer, Sandra Stanionyte, Luca Carboni and Marjan van Herpen, Joost Huyzer, Akira Negishi, Jan Willem Petersen, Luuc Sonke, Victor Verhage, Stephanie Willocx
初始活动设计团队:Fedlev: Paulien Bremmer, Marjan van Herpen, Joost Huyzer, Anne Dessing, Alexander Lefebvre, Anastasia Pandilovska, Milan Rikhof, Luuc Sonke, Vincka Struben, Claudia Temperilli. Hootsmans architects: Rob Hootsmans, Daan Petri, Carlota Alvarado, Remco Bruggink, René Bos, Elke Demyttenaere, Pier Helder, Viktor van Hooff, Jeroen Kreijne, Eric van Noord.
室内设计:Fedlev led by Paulien Bremmer, in collaboration with Hootsmans architects.
客户:Stichting Gerrit Rietveld Academie

Architects: Hootsmans Architects, Studio Paulien Bremmer
Location: Fred. Roeskestraat 96, 1076 ED Amsterdam, The Netherlands
Category: Institute
Area: 6850.0 ㎡
Project Year: 2019
Photographs: Johannes Schwartz, Jeroen Verrecht
Team Competition to Structural Design: Paulien Bremmer with Maze de Boer, Sandra Stanionyte, Luca Carboni and Marjan van Herpen, Joost Huyzer, Akira Negishi, Jan Willem Petersen, Luuc Sonke, Victor Verhage, Stephanie Willocx
Team Preliminary Design to Inauguration: Fedlev: Paulien Bremmer, Marjan van Herpen, Joost Huyzer, Anne Dessing, Alexander Lefebvre, Anastasia Pandilovska, Milan Rikhof, Luuc Sonke, Vincka Struben, Claudia Temperilli. Hootsmans architects: Rob Hootsmans, Daan Petri, Carlota Alvarado, Remco Bruggink, René Bos, Elke Demyttenaere, Pier Helder, Viktor van Hooff, Jeroen Kreijne, Eric van Noord.
Interior Design: Fedlev led by Paulien Bremmer, in collaboration with Hootsmans architects.
Clients: Stichting Gerrit Rietveld Academie

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10783 articles)


科研建筑 (79 articles)


研究院 (11 articles)


荷兰 (407 articles)


阿姆斯特丹 (107 articles)


2019 (392 articles)


钢材 (964 articles)