网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
双子别墅 / Atelier Pierre Thibault第1张图片

由专筑网邱媚,卢荣姝编译

来自设计师的描述。本项目为点缀在平坦稀疏的树林旁的一座别墅。原项目是一座可追溯到19世纪初的石屋。其建筑比例平衡协调,但其在20世纪中叶进行的扩建产生了些许混乱。

From the architect. This project was intended for a flat, sparsely wooded site. Completely in stone, the original house dated from the early 19th century. Its proportions were balanced but the extension made in the mid-20th century was a bit chaotic.

双子别墅 / Atelier Pierre Thibault第2张图片
© Alain Laforest

客户有四个孩子,属于一个大家族的分支。因此他们寻求一个能容纳每个人的住所。祖屋不能满足他们需求,扩建势在必行。在项目早期,设计师们例常探讨了不同的方案。是否能保留扩建中的一些元素?能否保留地基?是否应该建一个新的部分?设计师们需要考虑这些可能性再向客户展示。

The clients had four children and were part of a large extended family. This led them to seek for a space that could accommodate everyone. The ancestral house couldn’t meet their needs, an extension revealed itself necessary. Early in the project, we examined different scenarios, as we often do. Is it possible to keep some elements of the extension? Can we keep the foundations? Should we build a new extension? We had to consider all these possibilities to then present them to the clients.

双子别墅 / Atelier Pierre Thibault第3张图片
Section/截面图

在草绘这座百年老屋的侧立面图时,灵光一闪产生复制的想法。木制的轮廓浮现在眼前,有一股对过去石砌空间的现代仿制感。对单体量的复制与该地块的历史产生了回响。古典与当代的肌理在此对话,真正地将本土建筑与现代建筑联系起来。

In sketching the side elevation of the century-old house, the idea of replicating it just beside came to us. A wooden identical profile appeared intuitively, giving a contemporary replica to the ancestral stone volume. The repetition of the simple volume echoes the history of the place. Ancient and contemporary textures seem to enter in dialogue, literally linking vernacular architecture to the present.

双子别墅 / Atelier Pierre Thibault第4张图片
© Alain Laforest

现有体量的线条被清晰地重塑。这两座房子被稍微隔开以留足够的入口空间。一个类似于管道的走廊连接两栋房子,直至插入当代建筑部分时扩大形成一个巨大的天窗。摒弃了传统的石料,扩建全部运用了白色木瓦。

The lines of the existing volume were reproduced soberly. These twin houses are slightly spaced from each other in order to leave a space to enter. A tube-like corridor connects the two volumes and extends until it pierces the contemporary volume to create a large skylight. Instead of stone, the extensions are entirely covered of white cedar shingles.

双子别墅 / Atelier Pierre Thibault第5张图片
© Alain Laforest

孩子的房间在旧房的阁楼中,而主卧则位于新房的一楼以保护父母的隐私。房间内的大天窗提供了一个静坐和面对远方松木林沉思的地方。

The children’s rooms are in the attic of the old house, while the master’s bedroom is located on the first floor of the new house in order to preserve the parents’ intimacy. The large skylight in their bedroom offers a haven to sit and contemplate the pine forest further down the site.

双子别墅 / Atelier Pierre Thibault第6张图片
© Alain Laforest

双子别墅 / Atelier Pierre Thibault第7张图片
© Alain Laforest

双子别墅 / Atelier Pierre Thibault第8张图片
© Alain Laforest

祖屋的一楼完全清空来营造了一个温馨而宽大的客厅。在新屋内建了双层高的厨房和餐厅。厨房是连接两座房子的关键要素。大饭桌旁提供了一个房屋的全景。足够宽大的餐厅能容纳众多访客。白色且明亮的房间与祖屋温馨而亲密的氛围形成了巨大反差。在厨房墙壁背后,一个巨大的储物室可放置大衣、靴子、帽子和滑雪板等众多杂物。

The ground floor of the ancestral house is completely unfurnished to create a warm and spacious parlor. In the new house, we find double height kitchen and dining room. The kitchen is a pivotal element connecting the two houses. A complete view of the various parts of the house is offered from its large counter. The dining room is a sufficiently generous dimension which permits to accommodate many guests. This White and bright space contrasts with the cozy and intimate atmosphere of the ancestral home. Behind the kitchen wall, a large mudroom can store coats, boots, hats, skis, etc.

双子别墅 / Atelier Pierre Thibault第9张图片
© Alain Laforest

场地背后有一个轻微下倾的斜坡。设计师们利用此创建了一个俯瞰房屋当代部分一楼下花园的楼层。该楼层还有一套客房和一个起居室。

The site shows a slight downward slope towards the back. We took the opportunity to create a level overlooking the garden under the ground floor of the contemporary house. It includes a suite for the guests and a living room.

双子别墅 / Atelier Pierre Thibault第10张图片
© Alain Laforest

双子别墅 / Atelier Pierre Thibault第11张图片
© Alain Laforest

双子别墅 / Atelier Pierre Thibault第12张图片
© Alain Laforest

双子别墅 / Atelier Pierre Thibault第13张图片
© Alain Laforest

双子别墅 / Atelier Pierre Thibault第14张图片
© Alain Laforest

双子别墅 / Atelier Pierre Thibault第15张图片
© Alain Laforest

双子别墅 / Atelier Pierre Thibault第16张图片
© Alain Laforest

双子别墅 / Atelier Pierre Thibault第17张图片
© Alain Laforest

双子别墅 / Atelier Pierre Thibault第18张图片
Elevation/立面图

双子别墅 / Atelier Pierre Thibault第19张图片
Sketch/厨房

建筑设计:Atelier Pierre Thibault
地点:加拿大 魁北克省Lac-Brome
设计团队:Pierre Thibault, Julie Pilote
承包商:Maude Bilodeau D’Astous
项目年份:2013年
摄影师:Alain Laforest

Architects: Atelier Pierre Thibault
Location: Lac-Brome, QC J0E, Canada
Design Team: Pierre Thibault, Julie Pilote
Collaborator: Maude Bilodeau D’Astous
Project Year: 2013
Photographs: Alain Laforest

出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。


【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9494 articles)


居住建筑 (2915 articles)


别墅 (512 articles)


加拿大 (269 articles)


魁北克省 (7 articles)


2013 (511 articles)


Atelier Pierre Thibault (4 articles)


木材 (2352 articles)


木瓦 (6 articles)