网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
内外有别|马来西亚二分住宅第1张图片


A Home for 2 / O2 Design Atelier

由专筑网邢子,王帅编译

来自建筑事务所的描述。二分住宅位于吉隆坡北部一个著名的住宅区内。客户在设计和空间方面要求建筑师优先对室内空间进行改造,同时保留大部分的外立面特征。我们与客户经行了密切合作,他们也是这栋房子的设计者。

Text description provided by the architects. A HOME MADE FOR 2 is located within a prominent residential neighbourhood in the northern part of Kuala Lumpur. The client has certain requirements in term of design and space and priority was placed on revamping the Interior spaces while maintaining most of the exterior facade features. We have work closely with the client who was also a designer for the house.

内外有别|马来西亚二分住宅第2张图片


内外有别|马来西亚二分住宅第3张图片


空间的适应性成为了房屋布局的重要设计因素。房子的设计围绕着两个用户量身定做,住宅包括一个主卧室和一个多功能客房。客房被设计成了灵活的公共空间,同时也可以作为多功能电视厅或者书房。

Spatial adaptability became the design parameters for the house layout. The design of the house is tailor-made for two users with one master bedroom and one multipurpose guest room. The guest room is designed to become a flexible communal space that also functions as a multi-purpose TV hall or study room.

内外有别|马来西亚二分住宅第4张图片


底层的布局体现了流动空间的概念。整个住宅的内部空间都被设计成连续流动的空间,最大限度地实现了交叉通风。从汽车门廊的入口看去,住宅的内部空间由于独特的垂直波型金属网设计而被部分遮挡。进入住宅后,客厅旁边的庭院花园展现出一种迎宾感。

The ground floor layout embodies the concept of fluid space. From the front, all the way to the back of the house, the internal spaces were arranged to form a continuous flow of space for maximum cross ventilation. When viewed from the car porch entrance gate, the internal space of the house is partially obscured due to the unique vertical wave pattern metal screen design. Upon entering the house, visitors will be greeted by the courtyard garden located next to the living room.

内外有别|马来西亚二分住宅第5张图片


内外有别|马来西亚二分住宅第6张图片


通过拆除一层现存的厕所楼板,自然光被引入到了双层体量的中心空间内。屋顶随意放置的瓦片天窗穿过天花板,在室内平面上产生动态的光影效果,唤起了空间的诗意。

Natural light is introduced to the double-volume central space by removing the first floor existing toilet slab. Randomly placed roof tile skylights puncture through the roof ceiling, to animate light and shadow play onto the interior planes, invoking the poetic sense of the space.

内外有别|马来西亚二分住宅第7张图片


该空间作为整座住宅的焦点,所有的房间都经过精心设计和安排,设计师把光线和风引入房子的其他部分,以免房间内部光线不足或者缺少通风。宽敞明亮的室内空间与朴素的外部形象形成了意想不到的对比效果。

This space acts as a focal point for the entire house, where all the rooms are pivoted and choreographed; bringing light and ventilation to the parts of the house that might otherwise be dark, gloomy and airless. The spacious and well-lit interior create an unexpected contrast from the house’s modest external impression.

内外有别|马来西亚二分住宅第8张图片


内外有别|马来西亚二分住宅第9张图片


对于背立面的处理,设计师采用垂直铺设的顺砖砌合方式建造了新的双层砖砌体墙,形成了一个敞向天空的开放景观庭院。暴露的砖墙由粘土和砂砖混合物制成,上面有加强通风效果的垂直凹槽。

For the rear façade treatment, we constructed new double-storeys brick masonry wall using vertically-laid stretcher bond to form an open courtyard with landscape that is open to the sky. The exposed brick wall consists of a clay and sand bricks mixture with small vertical slots for ventilation purposes.

内外有别|马来西亚二分住宅第10张图片


一层开放式的概念浴室具有通高的玻璃窗,在保持隐私的同时,还能享受空间带来的开放性与亲密感。射入浴室的光线有助于降低湿度,保持空间的通风与采光。

The open concept bathroom at first floor with a full-height glass window, embrace the openness and intimacy while maintaining privacy. The amount of light penetrating the bathroom helps to reduce humidity, keeping the airiness and lightness of the space.

内外有别|马来西亚二分住宅第11张图片


我们在一层用轻型钢桥连接了房屋前后部分之间的空隙。穿孔的地板可以最大限度使得阳光穿透桥面,并投影在底层,创造出斑驳的光线效果。住宅的室内空间运用简单而优雅的几何形体,体现出简约主义的建筑设计风格。

On the first floor, we bridge the gap between the front and back portion of the house using lightweight steel bridge. The perforated floor allows maximum daylight to permeate through, creating dappled light and casting shadows to the lower floor. The interior spaces of the house embody minimalist architectural design with simple yet elegant geometric forms.

内外有别|马来西亚二分住宅第12张图片


内外有别|马来西亚二分住宅第13张图片


内外有别|马来西亚二分住宅第14张图片


黑白色调(结合明暗色调)给室内空间、元素和纹理带来了令人愉悦的对比感受,同时也增加了亲密感和舒适感。客厅、庭院和餐厅的材料色都调反差较小:在厨房区域使用水泥台面,而主卧室等私人空间则使用暗色,充溢着永恒美丽的单色色调。

The obsession of black and white colour palette (combination of dark and light hues) give pleasing contrast to the internal space, elements and textures but yet allows for a sense of intimacy and comfort. The material palette for the living room, courtyard and dining are kept to a minimum: using cement rendered counter top at the kitchen area whist private space such as master bedroom uses darker shades which exuberates monochromatic beauty that is timeless.

内外有别|马来西亚二分住宅第15张图片


内外有别|马来西亚二分住宅第16张图片


内外有别|马来西亚二分住宅第17张图片


内外有别|马来西亚二分住宅第18张图片


内外有别|马来西亚二分住宅第19张图片


内外有别|马来西亚二分住宅第20张图片


内外有别|马来西亚二分住宅第21张图片


内外有别|马来西亚二分住宅第22张图片


内外有别|马来西亚二分住宅第23张图片


内外有别|马来西亚二分住宅第24张图片


建筑设计事务所:O2 Design Atelier
位置:马来西亚
主创建筑师:Edric Choo Poo Liang
团队成员:Goh Chew Yet, Lee Chaer Shean, Lim Min Syn
项目时间:2018年
摄影:Alvin Tan Photography
制造商:Grohe, Toto
承包商:WH Creative Builders Sdn. Bhd.

Architects: O2 Design Atelier
Location: Kuala Lumpur, Malaysia
Lead Architects: Edric Choo Poo Liang
Team Members: Goh Chew Yet, Lee Chaer Shean, Lim Min Syn
Project Year: 2018
Photographs: Alvin Tan Photography
Manufacturers: Grohe, Toto
Contractor: WH Creative Builders Sdn. Bhd.

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

室内 (1809 articles)


居住空间 (655 articles)


住宅 (2537 articles)


马来西亚 (26 articles)


2018 (751 articles)


O2 Design Atelier (2 articles)


钢材 (923 articles)


水泥 (126 articles)


砖砌体结构 (8 articles)