网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
闹市中的安静小角落丨澳大利亚总统大道公寓第1张图片


President Avenue / Candalepas Associates

由专筑网小R,王雪纯编译

来自建筑设计事务所的描述:大概在8年前,建筑师们受邀来到项目场地——一条全新的街道,一个全新的区域。在完美表达空间设计灵感的背后是其设计过程。项目场地有着许多新特征,其北侧是交通繁忙的总统大道,南侧是皇家国家公园。问题随之出现,那就是建筑师需要在保证北侧充足日照的同时,也要解决南侧的景观问题。因此,建筑师将起居空间放在北侧,将厨房、餐厅放在南侧。这样可以让不同的功能区域都有充足的阳光,同时也能满足室内的交叉通风。这些公寓的基础设施与当地社区的住宅基础设施相类似。

Text description provided by the architects. We were asked some eight years ago to look at this site which foreshowed a new street, a new place. Behind the aspiration to create a new character to an entire place, was the process to realise it and yet, this was a site that could gain much from the development of a new character. The site incorporates the busy President Avenue to the north and wonderful views to the Royal National Park to the south. This created a problem since we needed to ensure the living spaces received ample sunlight access to the north but also addressed to this wonderful aspect to the south. We created a plan that situated living spaces to the north and their respective kitchens and dining rooms to the south. This allowed for all the units to achieve ample natural sunlight access but also to have the ability to be cross ventilated right through the living spaces. The amenity provided to these apartments is therefore synonymous with the amenity enjoyed by detached dwellings in the local area.

闹市中的安静小角落丨澳大利亚总统大道公寓第2张图片


闹市中的安静小角落丨澳大利亚总统大道公寓第3张图片


闹市中的安静小角落丨澳大利亚总统大道公寓第4张图片


闹市中的安静小角落丨澳大利亚总统大道公寓第5张图片


该项目的目的是为使用者带来高质量的生活空间,同时在不影响周围环境的前提下,为地区带来活力。在面向总统大道的一侧,角落空间和木质屏风合理地为建筑立面带来不同效果,形成一定比例的构图。而到达一定楼层之后,建筑的体量感则更多地来源于竖向线条。由于建筑师需要设计的是高于5层的建筑,因此他们构思了这个想法。

The built-form of the project is designed to afford high-quality living spaces for its occupants and concurrently to enhance the future character of the area without compromising the amenity of the surrounding streets and residences. To the President Avenue frontage, the articulated corners and modulated timber screens serve to break-down the apparent mass of the elevation, providing a vertically proportioned façade. After a certain height, a building’s mass is mitigated by vertical rather than horizontal articulation. We found this idea in this project when we were asked to create a building higher than 5 storeys with the same plan.

闹市中的安静小角落丨澳大利亚总统大道公寓第6张图片


北立面的窗户和阳台都应用了轻质混凝土百叶窗进行遮蔽,最大程度地增加了每个单元的舒适性,在保证使用者的隐私的前提下,将阳光引入建筑内部。混凝土屋面有着深深的凹陷,使得建筑面向天空开放,强调了建筑与自然景观的联系。建筑师设计了日式开窗,让阳光能够进入阳台,如果阳光过于强烈,一块木质屏风会遮挡部分的光照。

Windows and balconies on the northern façade are heavily lightly screened with concrete blades that serve to maximise the amenity of each of the proposed units, allowing for sunlight access to living and terrace areas whilst maintaining visual privacy to occupants. The concrete roof is designed with deep recesses to cap the building against the sky and to emphasise the building’s connection with the landscape. The delicate use of a Japanese-style slot window allows light to enter the balconies and such that we can read a paper on a Saturday morning. A screen of timber stops the light if it is too intense on the page.

闹市中的安静小角落丨澳大利亚总统大道公寓第7张图片


建筑景观与建筑的形式与表面相结合。各种植物沿着围栏种植,能够有效地吸收二氧化碳,减少忙碌的交通对住宅产生的影响。植物下部泥土的铁锈色让人联想起Port Jackson Fig的植物特征,它们也保障了后部空间的隐私性。诸如粉刷、天然木材、混凝土立面、木质屏风等材质很好地表达了该地区和皇家国家公园的植物与色彩的联系,材质上的肌理变化在场地中构成了虚实结合的层次特征。

The landscape has been designed to complement the high quality architecture both in form and finishes. Dense plantings of Magnolia grandiflora ‘Little Gem’ have been used along the fence line, helping to absorb air borne pollutants and mediating the effects of the traffic. Their rich rust coloured underside brings to mind the character of the Port Jackson Fig tree and their presence gives privacy to the front units. Materials such as render, natural timbers, concrete façade, timber screens and taupe colours reflect the colours of the surrounding vegetation in the area and the Royal National Park, and the textural variations in the materials create a hierarchy of solid and void elements across the site.

闹市中的安静小角落丨澳大利亚总统大道公寓第8张图片


闹市中的安静小角落丨澳大利亚总统大道公寓第9张图片


闹市中的安静小角落丨澳大利亚总统大道公寓第10张图片


闹市中的安静小角落丨澳大利亚总统大道公寓第11张图片


闹市中的安静小角落丨澳大利亚总统大道公寓第12张图片


闹市中的安静小角落丨澳大利亚总统大道公寓第13张图片


闹市中的安静小角落丨澳大利亚总统大道公寓第14张图片


闹市中的安静小角落丨澳大利亚总统大道公寓第15张图片


闹市中的安静小角落丨澳大利亚总统大道公寓第16张图片


闹市中的安静小角落丨澳大利亚总统大道公寓第17张图片


闹市中的安静小角落丨澳大利亚总统大道公寓第18张图片


建筑设计:Candalepas Associates
地点:澳大利亚,新南威尔士
类别:住宅
主创建筑师:Angelo Candalepas
设计团队:Felipe Miranda, David Mitchell, Diego Abe, Rasmus Lund, Nicholas Prilis, Jarrod Hinwood, Samantha da Silva, Richard Carr
面积:2787.0 ㎡
项目时间:2016年
摄影:Brett Boardman
制造商:Bentley, Boral, smeg usa, Caroma, Glennon Tiles
客户:Cuzeno Builders and Developers
开发商:Cuzeno Builders And Developers
结构设计:LMW Design Group
PCA:Certified Building Specialists
雨水系统:Ian Baker Consulting
水利工程:Ian Baker Consulting
交通:Traffix
景观设计:Elysium Design

Architects: Candalepas Associates
Location: 558 President Ave, Sutherland NSW 2232, Australia
Category: Residential
Lead Architect: Angelo Candalepas
Design Team: Felipe Miranda, David Mitchell, Diego Abe, Rasmus Lund, Nicholas Prilis, Jarrod Hinwood, Samantha da Silva, Richard Carr
Area: 2787.0 m2
Project Year: 2016
Photographs: Brett Boardman
Manufacturers: Bentley, Boral, smeg usa, Caroma, Glennon Tiles
Clients: Cuzeno Builders and Developers
Developer: Cuzeno Builders And Developers
Structural: LMW Design Group
PCA: Certified Building Specialists
Stormwater: Ian Baker Consulting
Hydraulic: Ian Baker Consulting
Traffic: Traffix
Landscape: Elysium Design

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10576 articles)


居住建筑 (3225 articles)


公寓楼 (79 articles)


澳大利亚 (446 articles)


新南威尔士州 (18 articles)


2016 (634 articles)


混凝土 (2487 articles)


木材 (2665 articles)